Az igazgatóság a BÉT honlapján kedden közzétett határozat szerint július 4-én döntött a rendkívüli közgyűlés összehívásáról, amelynek napirendjén a leányvállalat alapítása mellett a BÉT alapszabályának módosítása szerepel. A gazdasági társaság alapításáról szóló döntés a BÉT alapszabálya szerint a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik - írta az MTI.

Az igazgatóság a közgyűlés számára készült előterjesztésben kifejti: az oktatás nem része a BÉT alaptevékenységének, de a tőzsde vezetősége a nemzetközi példák alapján úgy gondolja, hogy a tőkepiac fejlesztése hatékonyabban valósítható meg, ha a pénzügyi kultúra széles körű, de elsősorban szakmai szereplőknek szóló fejlesztése is megvalósul.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a BÉT egy új cég létrehozásával erősítse pénz- és tőkepiaci képzési tevékenységét, az új leányvállalat szerezze meg a képzések megtartásához szükséges hatósági, OKJ-s és egyéb felnőttképzési engedélyeket.

Mivel azonban az oktatás nem szorosan vett tőzsdei feladat, érdemes a tevékenységet kiszervezni, és a képzési intézményt a tőzsde oktatási céljainál szélesebb szolgáltatási körrel, külön állóan működtetni és maximálisan kihasználni, hogy a BÉT áll az intézmény mögött - teszik hozzá.

A kiterjesztett oktatási tevékenységgel foglalkozó cég üzleti terve szerint 2017 utolsó negyedéve és a rákövetkező öt teljes év 10 százalékos tőkeköltség mellett 172 millió forintos nettó aktuális piaci tőkeértéket eredményez.

Az előzetes számítások szerint a cég megalapításának és beindításának működési cash-flow igénye 2017-2018-ban 80 millió forint, az igazgatóság ezért javasolja a cégalapításkor ezt az összeget jegyzett tőkeként a társaság rendelkezésére bocsátani. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a BPA munkatársainak a BÉT fog irodai munkaterületet biztosítani.

Az igazgatóság javasolja továbbá a tőzsde alapszabályának kiegészítését azzal, hogy a BÉT leányvállalatai működésének nyomon követése, a leányvállalatok gazdálkodásának ellenőrzése, valamint az ilyen társaságok alapítójának/részvényeseinek/tagjainak hatáskörébe tartozó döntések meghozatala a BÉT igazgatóságának a hatáskörébe tartozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!