Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC+ múlt hét szerdán úgy döntött, hogy napi 2 millió hordóval (bpd) csökkenti kitermelési célját. Önkéntes termeléskorlátozást jelentett be több ország is, de a főszereplő Szaúd-Arábia volt. Az olaj határidős jegyzései azóta több mint 7 százalékkal emelkedtek, és öthetes csúcsra emelkedtek, mivel a lépést úgy tekintették, mint ami ellátási zavarokat okozhat a piacokon. 

Az amerikai olajopciós piac azonban az eladási opciók vásárlása felé tolódott el, amelyeket a lefelé irányuló mozgásra való fogadásra vagy az ellene való védekezésre használnak. Ennek több oka is lehet, többek között a gyengébb kereslet miatti aggodalom, vagy az, hogy az ilyen opciók olcsósága miatt az olajipari vállalatok számára ez egy kedvező időpont volt a vásárlásra, hogy védekezzenek a csökkenés ellen – írja a Reuters.

A CME Group adatai szerint a novemberi szállítású amerikai határidős nyersolaj határidős eladási és vételi ügyletek kereskedési volumene több mint 40 százalékkal nőtt múlt szerdára, az OPEC+ ülés napjára keddről. Az úgynevezett putok volumene 25 615-re emelkedett az amerikai határidős nyersolaj novemberi kontraktusára szerdán, 10 922-vel többre, mint az előző ülésszak során. Ezzel szemben 19 473 vételi opciót - magasabb árra tett fogadást.

Csütörtökön és pénteken a putok volumene 15 579, illetve 25 771 darab volt, míg a calloké 16 087, illetve 42 291 darab, derült ki a CME Group adataiból.

Még jöhet dér az olajpiacokra?

A kereskedés pénteken megugrott, miután a Fehér Ház a múlt héten azt sugallta, hogy felülvizsgálja a Szaúd-Arábiával való kapcsolatát, és mivel az OPEC energiaárak feletti ellenőrzésének csökkentésére keresi a módját. 

Az áresés egyelőre nem tűnik légből elképzelésnek: a Brent határidős jegyzése kedd este 20:45-kor már 95,87 dollárra esett, ami 2,07 százalékos csökkenésnek felel meg. A WTI-nél csak 2 százalékos volt az esés, de az árfolyam így is 90,81 dollárra csúszott le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!