A Brent nyersolaj határidős jegyzése 3,56 dollárral, azaz 3,4 százalékkal, hordónként 100,41 dollárra esett, miután az ülésszak mélypontjára, hordónként 99,16 dollárra esett. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 4,42 dollárral, azaz 4,5 százalékkal 94,20 dolláros hordónkénti szintre esett, miután 92,42 dolláros mélypontot ért el a napközben az árutőzsdéken – írja a Reuters.

Wang Tao, a Reuters technikai elemzője szerint a Brent árának a 102,68 dolláros támaszszint alá törése a 99,52 és 101,26 dollár közötti sávba való esést indíthat el. Vagyis a következő időszakban még lejjebb mehetnek az olajárak. 

Minden annyira rossz, hogy olaj sem kell

Az Egyesült Államok, Európa és Ázsia ipari adatai júliusban jelentősen romlottak, erősítve a recessziós félelmeket. Emellett a globális kereslet visszaesése és Kína szigorú Covid-19 miatt bevezetett járványügyi karanténjai lassították a termelést. Ráadásul egyre erősebb veszélyt jelent, hogy Kína gazdasága is szinte a stagnálásig lassulhat az idén.

A Brent és a WTI egyaránt júliusban már a második egymást követő hónapot zárta veszteséggel, amire 2020 óta nem volt példa. A szárnyaló infláció és a magasabb kamatlábak szintén csak a recessziós várakozásokat támasztják alá. Ha a világgazdaság lelassul, vagy visszaesik, akkor az üzemanyagkereslet is visszaeshet.

A Reuters felmérésében az elemzők 105,75 dollárra csökkentették a Brent 2022-es átlagárára vonatkozó előrejelzésüket, ami április óta az első lefelé irányuló felülvizsgálat. A WTI-re vonatkozó becslésük 101,28 dollárra csökkent. 

Enyhe optimizmusra ad okot, hogy az árakat az is erodálta az olajpiacokon, hogy a líbiai politikai feszültségek ellenére is növekedett. A július 22-i 800 000 hordóról 1,2 millió hordóra emelkedett, miután feloldották a több olajlétesítményt sújtó blokádot.

Csak bírja olajjal az OPEC

Az olajpiacon azonban a globális kínálattal kapcsolatos kérdések merülnek fel. Egyelőre a kitermelés nem elegendő a jelenlegi olajszükséglet kielégítésére, és egyelőre kétséges, hogy az olajkitermelő országok (OPEC) tartani tudja a kitermelésére vonatkozó vállalásait. Phil Flynn, a Price Futures csoport elemzője szerint az olajpiac még mindig nagyon feszes.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, köztük Oroszország, akik együttesen OPEC+ néven ismertek, szerdán ülnek össze, hogy döntsenek a szeptemberi kitermelésről. A Reuters felmérésében szereplő nyolc OPEC+ forrásból kettő azt mondta, hogy az augusztus 3-i ülésen egy szerény szeptemberi emelésről tárgyalnak majd. A többiek szerint a kibocsátás valószínűleg változatlan marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!