Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta átmeneti időre a nagy kőolajexportáló országokat tömörítő csoportnak a kitermelést korlátozó egyezmény betartásának felügyeletével megbízott közös monitoring bizottság, hogy ellensúlyozzák a Kínában kirobbant és gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járványnak (2019-nCoV) az energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását. Oroszország azonban időt kért további egyeztetésekre - értesült a Reuters hírügynökség csütörtökön két meg nem nevezett forrásból.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei február 14-15-én üléseznek Bécsben, és hoznak döntést a további lépésekről.

Az OPEC+ 2018 decemberében létrejött megállapodása alapján 2019 január elsejétől napi 1,2 millió hordóval korlátozták a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. A tavaly ősszel meghosszabbított megállapodás hatálya idén márciusban jár le, de még decemberben döntöttek arról a részes államok, hogy 2020 első negyedévében már napi 1,7 millió hordóval fogják vissza a kitermelést.

A közös monitoring bizottság, amely nem döntéshozó, hanem döntéselőkészítő testület, Bécsben kedden ült össze kétnapos tanácskozásra, de egy nappal meghosszabbították az egyeztetéseket, mert nem sikerült dűlőre jutni a kitermelés korlátozásáról. Oroszország nem támogatta a további visszafogást, hanem a márciusban lejáró egyezség meghosszabbítását szorgalmazta.

Végül a bizottság úgy döntött, hogy a kitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolja, Oroszország pedig időt kért további egyeztetésekre.

Az előző években Oroszország rendre ellenkezett az OPEC-tagállamok javaslataival, majd végül a hivatalos üléséken mindig beadta a derekát.

Az OPEC+ csoport országai adják a globális olajtermelés több mint 40 százalékát, és az újonnan javasolt 600 ezer hordó a globális kínálat nagyjából 0,6 százalékának felel meg.

Az idén több mint 11 dollárral csökkent a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, ami megszólaltatta a vészcsengőt a kitermelőknél. Szaúd-Arábia, az OPEC de-facto vezetője és más országok attól tartanak, hogy a Kínából elindult járvány terjedése erősen visszaveti az olaj iránti keresletet, és így még jobban lenyomja az árakat. Ebben a helyzetben az OPEC+ dönthet az érvényben lévő kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbításáról, vagy a kitermelés még nagyobb mértékű korlátozásáról.

Míg több OPEC-tagállam, köztük a második legnagyobb kitermelő Irak támogatásáról biztosított minden olyan megállapodást, amely stabilizálná a piacot, Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden kijelentette, hogy nem biztos abban, hogy a kitermelés erősebb korlátozására van szükség.

Brian Gilvary, a BP brit olajkonszern pénzügyi igazgatója arra számít, hogy az új tüdőgyulladás-járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet.

- Vélemény
Viszont a termelés visszavágásának tavalyi lépcsője, valamint a most tervezett lépés lehet, hogy drágítja az olajat, miután egyelőre nem tudni, hogy a vuhani kitörésnek pontosan milyenek lesznek a hosszútávú hatásai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!