Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az OPEC minden bizonnyal decemberben sem emeli a kitermelési kvótáját - közölte a katari olajminiszter kedden. A legnagyobb kitermelő országokat tömörítő szervezet algír képviselője is kielégítőnek nevezte a jelenlegi árszintet, amellyel szerinte mind a kitermelők, mind a fogyasztók elégedettek.

Az olaj jegyzése kedd délután újra 87 dollár alá csökkent, nem sokkal azt követően, hogy a kurzus hordónként 87,60 dolláron tetőzött, ami több mint kétéves csúcsot jelent. Az árfolyam emelkedését segítette, hogy a Nemzetközi Energiahivatal (IEA) közölte: a következő években a kínai kereslet növekedése hajthatja fel az energiahordozó árát. Az IEA előrejelzése szerint 2035-ig 75 százalékkal nőhet a kínai olajéhség, ekkorra az árfolyam újra elérheti a 113 dollárt hordónként, miközben a kitermelés mértéke nem haladja majd meg a 2006-os rekordot.

Az EIA számatásai szerint az idén éves szinten 1,44 millió hordóval nőhet az olajkereslet, jövőre pedig további 33 millió hordós igénynövekedés várható.

Az Egyesült Államokban az idén 2,5 százalékkal emelkedhet a földgáz iránti piaci kereslet, ám jövőre némi korrekció várható a felvevőpiacon, ami éves szinten 1,2 százalékos visszaesést okozhat. A földgáz-fogyasztás 2010-ben 4,3 százalékkal, 2011-ben pedig 0,6 százalékkal emelkedhet a tengerentúlon az energiaügynökség legújabb prognózisa szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!