New Yorkban a DJIA-30 index 0,27 százalékos, az S&P-500 index 0,37 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,40 százalékos emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.

A kereskedők figyelmen kívül hagyták az infláció emelkedését mutató adatokat, inkább a rekordnagyságúnak remélt 2022-es költségvetési tervet előlegezték meg az árfolyamok felfelé hajtásával. A piaci konszenzus az idén emelkedő árfolyamokra számít a válságból való kilábalásnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően.

A nyitás előtt közzétett adatok alapján áprilisban csökkent az Egyesült Államok áruforgalmi külkereskedelmi deficitje: a márciusi 91,98 milliárd dolláros rekord után 85,23 milliárd dollár lett. Az export 1,2 százalékkal emelkedett, az import 2,2 százalékkal csökkent.

Áprilisban a lakosság személyes kiadásai a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben 0,5 százalékkal nőttek az előző havihoz képest, elsősorban a szolgáltatások iránt megnőtt keresletnek köszönhetően. Az ehhez kapcsolódó árindex 0,6 százalékkal nőtt áprilisban, az előző havival megegyező mértékben, éves viszonylatban pedig 3,6 százalékkal. Az energiaárak leszámításával az éves árindex 3,1 százalékkal bővült áprilisban a márciusi 1,9 százalék után és nagyobb mértékben a 2,9 százalékos piaci várakozásoknál.

Az olajár a kereslet növekedésének a reményében emelkedett pénteken, az amerikai piacok nyitásakor a Brent ára 0,48 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 69,53 dolláron, a WTI ára pedig 0,66 százalékkal ment feljebb 67,29 dollárra.

Az arany spot ára 0,06 százalékkal unciánként 1895,38 dollárra csökkent, az eurót 0,39 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2144 dolláron. A főbb devizák kosarából képzett dollár-index 0,46 százalékkal állt magasabban a nemzetközi jegyzésben 90,39 ponton az amerikai piacok pénteki nyitásakor - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!