BUX
37864

Optimizmus az olajszektorban

Az olajtársaságok és a bányavállalatok húzták föl a nyugat-európai tőzsdemutatókat. Az említett szektorok a közel két hónapos csúcsot elérő olajárnak és a rekordmagasságokba emelkedő nemesfémeknek köszönhették a jó szereplést. A CAC 0,3, az FTSE 0,7, a DAX pedig 0,9 százalékkal erősödött, és hajszálnyival 6000 pont fölött zárt.

Kovács Balázs, 2006. április 10. hétfő, 19:25

Szakértők tovább csökkentették az idei profitnövekedésre vonatkozó várakozásaikat, jelenleg átlagosan hét százaléknál is kisebb mértékű bővülést várnak Nyugat-Európában. Ennek ellenére az optimizmus egyelőre töretlen, az indexek ötéves rekordjuk közelében állnak.

Szakértők szerint a további emelkedést az olaj- és az alapanyagszektor segítheti, köszönhetően az egyre magasabb áraknak. A BP és a Royal Dutch Shell mellett erősödött a BHP Billiton és az Anglo American.

Eredményes napot tudhatnak maguk mögött a német autógyártók, a Volkswagen és a DaimlerChrysler egyaránt drágult. Előbbi a növekvő árbevételéről és költségcsökkentésről érkező kedvező híreknek köszönhette erősödését, utóbbi pedig az elmúlt hét utolsó két napjának árfolyamesését kompenzálta. Kismértékben emelkedett a Vodafone árfolyama, köszönhetően a JPMorgan felminősítésének.