Az Opus Global Nyrt. az idei első fél évet konszolidált szinten a tavaly év végéhez képest jelentős növekedéssel zárta. Mérlegfőösszegét több mint 25 százalékkal, összesen 700,9 milliárd forintra növelte, míg a saját tőkéje 13 százalékkal, 30,56 milliárd forinttal emelkedett a tavalyi év végi eredményekhez képest. Így a beszámolási időszak végén a vállalatcsoport saját tőke értéke 258,1 milliárd forint volt. A tavaly év végi bázisadatokhoz képest mintegy 140,8 milliárd forintos mérlegfőösszeg-növekedés első sorban a 2021. március 31-ével megvalósult TIGÁZ-akvizícióhoz köthető.

A vállalatcsoport 2021. első félévi konszolidált adózott eredménye 11,4 milliárd forint, mely a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest több, mint négyszeresével nőtt, amely 8,8 milliárd forintos eredményjavulást jelent a cégcsoportnál. Az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy a 2021. I. féléves konszolidáció során az eredménykimutatásban az energetika szegmens eredményének csak a TIGÁZ Zrt. akvizíciójának zárási napját követő, vagyis a 2021. április 1-től június 30. napjáig keletkezett eredményét vonták be.

A jelentés emlékeztet: 2021. augusztus 31-én sikeresen lezárult az anyavállalat által ötven százalékban tulajdonolt Opus Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására irányuló tranzakció, így az Opus Csoport második féléves eredményéhez szeptember 1-től kezdődő időszaktól már a TITÁSZ Zrt. működése is hozzájárul. A Turizmus szegmens 2021 első fél évében még mindig erősen kitett volt a koronavírus által okozott gazdasági megszorító intézkedések hatásának, így rövidült szezonban, valamint a felújítások miatt kevesebb szállodával tudott üzemelni ebben az időszakban. Fentiek figyelembevételével a cégcsoport konszolidált üzemi eredménye (EBIT) 2,7 milliárd forint, míg a konszolidált EBITDA-mutatója több, mint 12,3 milliárd forint.

Az Opus Global Nyrt.-ben Mészáros Lőrinc, az ország leggazdagabb üzeletemberének tulajdoni hányada 23,3 százalékos, az érdekeltéségébe tartozó Konzum PE Magántőkealap 25,4 százalékos tulajdonos, a szintén hozzá közeli Konzum Management Kft. (7,1) valamint a családi körbe tartozó Talentis Group Zrt. (6,7 százalék) is részesedéssel bírnak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!