Az indoklás szerint a társaságok olyan információt tesznek közzé, amely az árfolyamot jelentősen befolyásolhatja - derül ki a tőzsde honlapjáról.

Amennyiben a kibocsátó értékpapírjainak kereskedését befolyásoló információ a felfüggesztés vége előtt a tőzsdei szabályoknak megfelelően nyilvánosságra kerül, úgy a tőzsde vezérigazgatója a kibocsátó törzsrészvényeinek és a kapcsolódó származtatott eszközöknek a kereskedését határozattal visszaállíthatja - olvasható a közleményben.

Valószínűleg a két tőzsdei cég most zajló fúziójával kapcsolatos a mai bejelentés.

A korábbi hírek szerint a két holdingvállalat egyesülésével Magyarország ötödik legnagyobb nyilvánosan működő vállalata jön majd létre, amelynek piaci kapitalizációja az 1,2 milliárd eurót is (mintegy 385 milliárd forintot) elérheti. A befektetői prezentáció szerint az összeolvadás által közelebb kerülnek a hasonló társaságokhoz. Együttesen például felülmúlják az ukrán Kernel társaság 983 millió eurós piaci kapitalizációját, alig maradnak el a Rusagro részesedésétől (1,242 millió euró). A BÉT-en az OTP 10, a Mol 7,9, a Richter 3,1 és a Magyar Telekom 1,4 milliárd eurós kapitalizácója mögé zárkóznak fel.

Az egyesült vállalatnak a magyar gazdaság stratégiailag legfontosabb ágazataiban lesznek jelentős befektetései (ipar, mezőgazdaság, energiaszektor, idegenforgalom és ingatlanpiac) szereznek részesedést - olvasható a prezentációban. Az egyesülő cégbe a Konzum részéről a Hunguest (szállodaipar), az Appeninn nyrt (ingatlan) 25 százaléka, a CIG Pannónia (biztosítás, pénzügyi szektor) 25 százaléka kerül be. Az Opus Global a házasságba a Mátra Energy Holding - MEH (energetika), a Kall Ingredients, a Viresol cégeket hozza be többek között.

De az egyesített holdingé marad a tervek szerint a Balatontourist 100 százaléka, a 4iG - szintén BÉT-en jegyzett - it-cég 14, a Takarékinfo 25, a Status Capital Zrt. vagyonkezelő 25 százaléka. Valamint a két cégben eddig is jelen lévő legnagyobb tulajdonos, Mészáros Lőrinc felcsúti expolgármester vállalkozó társaságainak, a Mészáros és Mészáros Kft-nek, valamint az R-Kord vasútépítő cégnek az 51-51 százalékos többségi tulajdonrésze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!