Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ajánlatot tett a Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó Opus Global az E.ON Hungária egyik leánycégére, az E.On Energiakereskedelmi Kft.-re (EKER). Az Opus kötelező érvényű ajánlatot a BNP Paribas Corporate Finance részére, amey az E.ON SE pénzügyi tanácsadója.

Az ajánlat szerint az EKER közvetlen 100 százalékban az Opus leánycége lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás. A kötelező ajánlat jelentősége abban áll, hogy a BNP Paribas által végzett értékelés alapján a végső tárgyalási körbe bejutott potenciális vevőjelöltek számára nyílik lehetőség a végső tranzakciós dokumentáció kidolgozására.

Kellenek még engedélyek

Bár az Opus felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy a kötelező ajánlat benyújtását követő értékelése és eredménye, valamint az Opus sikeres szereplése a tenderen még számos feltétel meglététől függ, a pályázati eljárás végső kimenetele nem kiszámítható, ennek ellenére a piac már most pezsgőt bontott. A cég árfolyama csaknem 10 százalékos pluszba került hétfőn délelőtt, ami azt jelenti, hogy Mészáros Lőrinc és családja több mint 10 milliárd forinttal gazdagodott néhány óra alatt.

Ahhoz, hogy az ügylet létrejöjjön, szükség van még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal előzetes hozzájárulására és a Gazdasági és Versenyhivatal engedélyére is, de a piac reakciója alapján nem lehet kétséges, hogy az Opus ezeket megkapja majd.

A 4iG megint nyert egy tendert

A másik, nagyobb részben Jászai Gellért és kisebb részben Mészáros tulajdonában lévő vállalkozás, a 4iG is 5 százalékosnál nagyobb pluszban volt hétfőn, miután ismét elnyert egy pályázatot. az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) írta ki a tendert, amelynek nyertese az Egészséges Budapest projektben résztvevő intézmények routereit cserélheti le 754,5 millió forintért.

Az Egészséges Budapest Program keretében fővárosi és Pest-megyei kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjai, valamint informatikai eszközei újulnak meg 2026-ig. A program megvalósítására csak az idei évben 40 milliárd forintot fordít majd a kormány. A 4iG piaci értéke is körülbelül 2,5 milliárd forinttal nőtt hétfőn.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!