Irányított kommunikációnak látszik az ahogyan az IMF-el kapcsolatos tárgyalásokról nyilatkozott a magyar miniszterelnök, ami pillanatok alatt elintézte a forint árfolyamát csütörtökön - mondta a Napi Gazdaságnak Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője azok után, hogy a magyar deviza 289 fölé gyengült az euróval szemben. Ehhez képest Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének nyilatkozata semmiségnek tűnt Karsai szerint, ez utóbbiban ugyanis semmilyen újabb konkrétum nem volt, csupán azt erősítette meg, hogy figyelnek, és ha kell lépnek is a piacok érdekében. Erre érdemben nem is reagált az euró/dollár keresztárfolyam, amely ugyan az 1,264-es szintről visszakorrigált 1,257-ig ez azonban túl nagy mozgásnak nem mondható.

Ehhez képest a forint már délelőtt idegesen reagált a Magyar Nemzetben kiszivárgott hírre, miszerint egy sor komoly kiigazítást szeretne az IMF, amiről Orbán Viktor, miniszterelnök azt mondta Facebook üzenetében, hogy ilyen feltételekkel nem kell a megállapodás. Az azonban nehezen képzelhető el, hogy az IMF valóban ilyen széles körű kiigazítást kérne, maximum ezeket a lehetőségeket vázolta fel, és ezen belül bármelyiket elfogadja a magyar államháztartás rendbetételéhez - véli Karsai.

Azonban ez most nem számít, Orbán üzenetére lecsaptak a nemzetközi hírügynökségek, és emiatt pillanatok alatt - jó nemzetközi hangulatban - 289 fölé rántották az eurót. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ismét jöhet-e a 300-as euró Karsai szerint még korai válaszolni, hiszen sok múlik azon, hogy mi lesz az euró/dollár keresztárfolyammal. Amerikából ugyanis egy újabb stimulus bejelentésével jöhet még segítség, erről azonban a pénteki munkanélküliségi adat ismeretében már jobban lehet majd beszélni.

Érdekesen alakult a csütörtöki kereskedés

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője szerint is nagyon érdekesen alakult a forint csütörtöki kereskedése. Délelőtt ugyanis a 283-as szintekről a rendkívül jó magyar aukciós eredményt követően, igazi komoly hír nélkül gyengült be szerinte az árfolyam 286-ig. Ez talán arra vezethető vissza, hogy néhányan tudhatták mi várható - véli a szakértő. Ezek után érkezett meg Orbán nyilatkozata, ami 289 fölé rántotta az euró értékét, annak ellenére, hogy a világban jó hangulat uralkodott és például a lengyel zloty is erős tudott maradni.

Mindez azt jelenti, hogy a forint útja az elkövetkező időszakban különválhat a világtól, ugyanis a magyar miniszterelnök beszédéből az szűrhető le, hogy a politikailag felvállalhatatlan intézkedéseket nem lépik meg. Erre azért van lehetőségük mert az ország finanszírozhatósága a 7 százalék körüli kamatszint, és a 285 forintos euró mellett megoldott, így nem érzik feltétlenül szükségét az IMF megállapodásnak. A forint elmúlt időszaki erősségét viszont pont az adta, hogy mindenki biztos volt az IMF megállapodás tényében, és most ez fordul nagyot a piaci szereplőknél. Ugyanakkor még 310 körüli euró mellett is megoldható az ország finanszírozása, amire már látunk is példát, így pánikolni inkább csak 320 környékén kellene a kormánynak  az ING szakértője szerint.

Az euró árfolyama délután öt óra körülre visszacsorgott 286,88-ig, a dollár 226,83-ig, a svájci frankot pedig 238,06 forinton jegyezték. Az euró/dollár kurzusa 1,2637-nél járt. A devizapár kurzusát az ECB-elnök beszéde mozgatta, ahol a jegybank kötvényvásárlási programját ismertette.

A cds minimálisan emelkedett

A Markit Financial Information Services kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázatra köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a cds (Credit Default Swap) árazása középárfolyamon 395 bázispont volt a csütörtöki londoni jegyzésben az irányadó öt éves lejáratra. Egy másik adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA Datavision délelőtt még 393 bázisponton jegyezte az 5 éves magyar adósság CDS-árazását, délután azonban a jegyzés már 414 bázispontra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!