A Bloomberg szerint Orbán Viktor miniszterelnök végre barátokra lelt a részvénypiacon, miután a BUX az első félévben hivatalba lépése óta a legjobb első féléves teljesítményét tudja idén felmutatni, amellyel minden európai tőzsdét lekőrözött.. A Bank of America szakértői szerint a javuló gazdasági kilátásoknak és az ország hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriába való várható visszatérésének köszönhetően további emelkedés jöhet.

A 17 milliárd dolláros kapitalizációjú magyar részvénypiac 29 százalékot emelkedett idén, miután az Orbán kormány megemelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, s lezárta a bankokkal konfliktust, amely jelentős mértékben hozzájárult az ország bóvliszintre történő 2011-es leminősítéséhez. A legutóbbi fejlemények fényében a Fitch javított a magyar adósságbesorolás kilátásain. A piac tavaly 10 százalékot esett - emlékeztet a Bloomberg.

Felminősítésre várva

A növekedés erőteljesen visszapattan, és a szabályozói környezet legalábbis stabilizálódik, sőt egy kissé javul - írta David Hauner, a Bank of America londoni stratégája e-mailjében. Még mindig sokan pesszimisták Magyarországgal kapcsolatban, akiket fokozatosan kell majd meggyőzni a jobb adatokkal. A folyamat egyik mozgatórugója lehet a magyar adósságosztályzat javítása, vissza, a befektetési kategóriába, erre az év vége előtt számítunk - írja a szakember.

A Bank of America változatlanul felülsúlyozza a magyar részvényeket, akkor is, ha azok drágulása az első fél évben meghaladta az összes feltörekvő piaci tőzsdén tapasztalt mértéket, Kína kivételével. A befektetők derűlátását növeli, hogy az eurózónába visszatért a növekedés, amely az ország legnagyobb exportpiaca, s Orbánék elkezdték az adók csökkentését.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a kedden elfogadott költségvetés úgy próbálja csökkenteni a költségvetési hiányt, hogy közben mérsékli a jövedelemadót. A tervek szerint átszámítva 219 millió dollárral csökkenne a bankokat terhelő különadó összege is a hitelezés fellendítése érdekében. Az Orbán-kormány jelenleg azt reméli, hogy idén 3,1 százalékkal nőhet a gazdaság a korábbi 2,5 százalékos előrejelzés helyett - emlékeztet az összefoglaló.

Kispálya

Miközben a gazdasági és adózási problémák enyhülni látszanak, az alapkezelőknek meglehetősen korlátozott lehetőségeik vannak arra, hogy befektessenek Magyarországon, tekintve méretét és az elérhető részvények alacsony számát. A Budapesti Értéktőzsdén mindössze három olyan részvény van, amely szerepel az MSCI Emerging Markets Index kosarában, összesen 0,23 százalékos súllyal.

Magyarország nem játszik igazán fontos szerepet a feltörekvő piaci befektetők gondolkodásában - mondta Daniel Salter, a Renaissance Capital londoni vezető részvénystratégája. Azonban a javuló vállalati teljesítmények, kombinálva az eurózóna - Magyarország fő exportpiacának - magához térésével, segíthet abban, hogy a piac több befektetésre váró pénzt vonzzon - tette hozzá.

Az összefoglaló kiemeli, hogy a BUX index emelkedésének 81 százaléka három részvény, az OTP, a Mol és a Richter erősödésének köszönhető, s az elemzők és a befektetők többsége is erre a három részvényre koncentrál, illetve egy negyedikre is, a Magyar Telekomra.

A BUX index ebben a hónapban 2,7 százalékot esett a májusi mínuszos teljesítmény után, ennek okát az elemzés elsősorban a Görögországgal kapcsolatos fejleményeknek tudja be, amely miatt jelentősen csökkent a befektetők kockázati étvágya.

Visszajöhet a rally

Kiemeli, a nagy cégek esetében vannak lefelé mutató kockázatok. Ilyen az OTP esetében például a Befektetővédelmi Alapba történő kötelező befizetés, miután több magyar brókercég ment csődbe az korábbi szakaszában - emlékezik meg a Buda-Cash, a Qaestor és a Hungária Értékpapír történetéről a Bloomberg. A Mol esetében az INA irányításával kapcsolatos, horvát kormánnyal való vitát emeli ki a kockázatok közül az összefoglaló.

Ezek azonban nem jelentik a rally végét, amely könnyen visszatérhet amint a görög helyzet így, vagy úgy megoldódik A magyar piac átlagos idei várt eredményekkel számolt P/E mutatója 12-es, miközben a lengyel piacé 13,2, a 600 legnagyobb európai részvényt tömörítő Stoxx Europe 600-é pedig 15,9 - mondja Hauner. Szerinte Görögország ugyan most akadály, azonban a fundamentális fertőzési kockázat alacsony. Ha ez a helyzet valahogy rendeződik, akkor arra számítunk, hogy a nyár folyamán az emelkedés folytatódik - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!