Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bedöntötte Orbán Viktor miniszterelnök és az operatív törzs moratórium-hosszabbításról szóló bejelentése hétfőn az OTP árfolyamát. A bankpapír nyitás után 6 százalékos mínuszba zuhant, és később ugyan emelkedett, de még mindig csaknem 4 százalékos mínuszban áll.

A szakértők szerint egyértelműen a hétvégi bejelentések állnak a háttérben. Orbán Viktor már pénteken közölte, hogy a hétvégén dönt az operatív törzs a moratóriumról, és szombaton meg is jött a bejelentés, miszerint a testület hosszabbítást javasol a kormánynak. Maga az elképzelés, hogy csak a bajba jutottak esetében alkalmazzák, nyitott fülekre talált, ami jó.

Ugyanakkor az, hogy hitelfelmondási moratóriumot is bevezetnének mellé, az morális kérdéseket vet fel, ha az mindenkire vonatkozni fog. Mindenesetre észszerű lepésnek tűnik az, hogy a nehéz helyzetbe került adósoknak adjunk lehetőséget a rendszeres törlesztés helyreállítására valamilyen módon - írják az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

Például várjanak a bankok, amíg a gazdaság várt magához térésének köszönhetően a vállalkozások árbevétele helyreáll, vagy az, aki elvesztette a munkáját, sikeresen elhelyezkedik ezen idő alatt. Az Erste szerint azonban az intézkedések várható eredményhatása az OTP esetében nagy valószínűséggel a 12 milliárd forintot sem fogja elérni, ezért hétfőn a nagy reggeli öntés indokolatlan.

Igaz, az ECB várható további mennyiségi lazítása alacsony hozamkörnyezetet sugall, amire amúgy öntik a bankszektor részvényeit az EU-ban, de nem annyira, mint az OTP-t. Vagyis túlzó a reggeli árfolyamzuhanás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!