BUX
39663

Orbán Gyurcsány kottájából játszhat

Felmelegítve Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2008. nyári ötletét, lakossági részvényvásárlási programot fontolgatnak az Orbán-kormány háza táján.

Komócsin Sándor, 2017. október 13. péntek, 10:09

Lakossági részvényvásárlási programot sürget a Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Matolcsy György jegybankelnök - írja a Népszava. Érvelésük kísértetiesen emlékeztet arra, ami Gyurcsány Ferenc szocialista kormányának 2008-as úgynevezett új tulajdonosi programjában volt olvasható.

Eszerint azért kell az állami vállalatokat tőzsdére vinni, hogy átláthatóbbak, nyereségesebbek legyenek. Lázár úgy láthatja, hogy ha a Fidesz középosztályt akar, annak része kell legyen a tulajdonjuttatás (a börzére került cégek részvényeinek formájában). Ráadásul a külföldiektől visszavásárolt cégek így kvázi magyar nemzeti tulajdonba kerülhetnének.

A polgárosodás közvetlen állami ösztönzése megtorpant: itt az ideje, hogy újra megnyissuk mindenki számára a tulajdonossá válás útját. Nem, ez nem a mai kormánypárti politikusok érvelése, hanem a Fidesz által ördöginek beállított Gyurcsány Ferenc egy évtizeddel ezelőtti megfogalmazása.

Matolcsyi azért támogathatja a régi-új elképzelést, mert a BÉT tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank, így érdeke a tőzsde élénkítése. Márpedig minél több részvény forog egy börzén, annál jobb, és a régióban akad - lengyel, román - példa a nagy állami vállalatok tőzsdei szereplésére.

A napilap Fidesz közeli informátorai szerint az elmúlt hetekben nem került napirendre a téma. Ugyanakkor egy párt közeli forrás úgy véli: naivitás lenne azt hinni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyása nélkül akár csak fel is merülhetne ez az ügy.