Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni ezt a problémát, és az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" - mondta a miniszterelnök a tárgyalás után az MTI beszámolója szerint.

Ez egy üzleti ügy, a magyar kormány ezt nem tekinti kormányzati kérdésnek, de támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen, és ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Mol Nyrt.-t, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedést - mondta Orbán Viktor.

A magyar politikus szerint a megállapodásnak "méltányosnak kell lennie, és azt kívánom, hogy gyorsan, amint lehet, megköttessen, és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok". Ha sikerül megszabadulni ettől a problémától, amely mérgezi a két ország kapcsolatát, azzal minden téren helyreállhat az együttműködés a két ország között. A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket, racionális megoldást találni és folytatni a történelmileg kipróbált és bevált, jó együttélés politikáját - tette hozzá a miniszterelnök.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: a találkozón mindenről beszéltek, ami a két ország között napirenden van. Szavai szerint lépéseket tesznek a két ország közötti közlekedési lehetőségek előremozdításában, valamint az energetikai együttműködés bővítésében, amely magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését Horvátország és Magyarország között.

Az INA-val kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar állam hajlandó támogatni a horvát kormány azon törekvéseit, hogy visszavásárolja az INA részesedését a Moltól. A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét - tette hozzá a horvát kormányfő.

Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt. A kisebb nézeteltéréseket a jövőben ki tudják küszöbölni és javítani tudnak Horvátország és Magyarország viszonyán, amely "baráti és szomszédos" ország - fogalmazott Plenkovic.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!