A megállapodás értelmében a holding cég felállítása az UniCredit Pioneer és a Santander Asset Management összevont működtetésére terjed ki, amelyben minkét bank egyharmadnyi részesedést kap majd. A fennmaradó tulajdonrész pedig a Warburg Pincus és a General Atlantic felvásárló cégeknél marad.

A Santander már 2013-ban eladta alapkezelőjének felét a Warburg Pincusnak és a General Atlanticnak. A Wall Street Journal értesülései szerint a tranzakció feltételei között szerepelt az is, hogy a Santandernek további 1,1 milliárd eurót kell kifizetnie az UniCreditnek.

Egyes számítások szerint az új alapkezelő körülbelül 400 milliárd eurós vagyont fog menedzselni, amivel a világ 30 legnagyobb alapkezelője közé kerül be. A listát a BlackRock vezti mintegy 4,8 ezer milliárd dolláros vagyonállománnyal.

Karim Bertoni, a svájci székhelyű Bellevue Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a megállapodás mindkét bank számára pozitív fejlemény, az így létrejövő alapkezelő bekerül Európa 10 legnagyobb alapkezelő intézménye közé. Szerinte a tranzakcióhoz kapcsolódó legnagyobb kockázat az lehet, hogy a kulcsemberek elhagyhatják a cégeket az egyesítést követő bizonytalanabb időszak alatt.

A létrejövő új alapkezelő vezérigazgatói posztját az a Juan Alcaraz fogja betölteni, aki eddig is a Santander Alapkezelőt irányította. Giordano Lombardo, a Pioneer Investments jelenlegi vezérigazgatója és befektetési vezetője pedig az új intézmény globális befektetési igazgatói posztját tölti majd be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!