Várhatóan a jövő héten jelentik be, hogy a General Electric (GE) mintegy 13 milliárd dollárért megvásárolja a francia Alstom SA-t - értesült a Bloomberg a tranzakcióhoz közelálló, magáét megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva. A hírre a ma reggeli kereskedésben 18 százalékkal ugrott meg az Alstom részvények árfolyama a párizsi tőzsdén, innen korrigált, kora délután 13,5 százalékos emelkedést mutatott a kurzus.

Ha megvalósulna a tranzakció, azzal a repülőgép és vonatmotorokat gyártó GE számára jelentős előrelépést jelentene az európai piacon, elsősorban az erőátviteli rendszerek és az erőmű karbantartás területén a Bloomberg szerint a legjobb időpontban, amikor az európai gazdaság. A nagysebességű TGV vonatokat is előállító Alstom megvásárlása egyedülálló tranzakció lehetne, viszonylag ritkán történt meg eddig ugyanis, hogy egy stratégiai jelentőségű francia nagyvállalatot amerikai vetélytársa tud felvásárolni.

Ha megvalósul az ügylet, az jó jelzés lenne arra nézve, hogy a GE végre visszatért a felvásárlási piacra - mondta Steven Winoker, a Sanford C. Bernstein elemzője. Ráadásul ez az üzlet kifejezetten jól illene a GE profiljába - tette hozzá.

A GE-nél az elmúlt időszakban megfigyelhető volt a változás, a cég tevékenységének hangsúlya egyre inkább a repülőgépmotor gyártás, vasúti szerelvény gyártás és az ipari berendezések előállítása irányába tolódott. Eközben a pénzügyi válság idején az egész cégcsoport működését veszélyeztető pénzügyi üzletág, a GE Capital súlya csökkent.

A Bloomberg szerint a felvásárláshoz megfelelő alapot teremt a GE számára hatalmas, 89 milliárd dolláros készpénzállománya, amelyből mintegy 57 milliárd dollárt külföldön tart a cég. A hírügynökség forrásai szerint a GE már megegyezett az eladásról az Alstomban 29 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Bouygues SA-val.

Az Alstom közleménye szerint ők egyelőre nem értesültek semmilyen, a cég részvényeseit érintő nyilvános vételi ajánlat előkészületeiről. Mint írják, a társaság folyamatosan nyomon követi üzletágai előtt álló stratégiai lehetőségeket. A GE szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, a Bouygues szóvivője pedig annyit mondott, hogy a cég támogatja az Alstomot, ugyanakkor rámutatott, hogy nagy tulajdonrésze ellenére nem kontrollálják az Alstom működését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!