A brit pénzügyi felügyelet szerint összesen 5,6 millió fonttal károsította meg egy csaló bróker ügyfeleit az elmúlt években. A 25 éves Alex Hope a befektetők összegyűjtött pénzét egyszerűen a házi kasszájának tekintette - mondta Sarah Clarke, a felügyelet jogásza az ügy első tárgyalásai napján a Bloomberg tudósítása szerint. Hope jelenleg csalás vádjával áll a bíróság előtt.

Hope 2012 eleji letartoztatását megelőző 13 hónapban összesen 2 millió fontot költött el magáncélokra az összegyűjtött befektetői pénzből, ebből 950 ezer fontot kaszinókban veszített el, és 512 ezer fontot éjszakai klubokban és bárokban költött el - mondta Clarke. Közben kereskedett a devizapiacon is, azonban üzleteinek jelentős része veszteséggel zárult.

A befektetőknek fogalmuk sem volt arról, hogy Hope mit művel a pénzükkel - mondta Clarke a tárgyaláson. Azt hitték, hogy Hope a begyűjtött pénzüket szakszerűen kezeli és számukra nyereséget hozó devizapiaci üzletekben használja fel.

Bukott a tanácsadó is

Hope már bűnösnek vallotta magát a felügyeleti engedély nélküli kollektív befektetési rendszer működtetésének vádjában. Az ügy másodrendű vádlottja az 56 éves Raj Von Badlo, akit azzal vádolnak, hogy félrevezető, hamis állításokkal reklámozta Hope alapját. Von Badlo azt állította a befektetőknek, hogy rendszeresen elvégezte Hope alapjainak átvilágítását, hozzáférése van Hope bankszámlájához és folyamatosan felügyeli kereskedési tevékenységét.

Nehéz megmondani, hogy Von Badlo mennyire volt tisztában azzal, mi folyik Hope alapjában. Úgy tűnik kevéssé, hiszen ha tudta volna mi történik a befektetők pénzével, nyilván nem tette volna a konstrukcióba saját és felesége megtakarított pénzét is - mondta Clarke. Von Badlo mintegy 4,2 millió fontnyi tőkét gyűjtött az évek során Hope alapjába jutalékért cserébe. Őt most bűncselekményből származó vagyon átvételével is vádolják, miután Hope letartoztatása után 92 ezer fontot gyorsan visszahívott az "alapból".

A City fiatal tehetsége

Hope az alap megnyitása előtt részmunkaidőben dolgozott egy jótékonysági szervezetnél, amely sportlétesítmények számára szállított élelmiszert. Kereskedni 2009 elején kezdett el a devizapiacon, akkor nyitott első számláját, üzletei azonban már a kezdet kezdetétől fogva veszteségesek voltak - mondta Clark. Hope és Badlo ügyvédei a vádlottak álláspontját a tárgyalás egy később szakaszában kívánják ismertetni.

Az ügy pikantériája, hogy röviddel letartóztatása előtt a Mirror című brit magazin még a londoni City egyik fiatal tehetségeként mutatta be Hope-ot, miután kinyomozták, hogy ő volt az, aki az egyik liverpooli bárban 204 ezer fontos számlát csinált, ennek jó részét méregdrága pezsgők tették ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!