A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,7 százalékkal, 3109 pontra esett, ami február 11. óta a legnagyobb mértékű napi veszteség. Az utóbbi két kereskedési nap alatt az index értéke közel négy százalékkal csökkent.

A héten négy fontos jegybank is ülésezik. A sort az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyitja meg, amelynek kamatdöntését szerdán ismertetik. Csütörtökön a japán, a svájci, majd a brit központi bank ülésezik. Az elemzők túlnyomó többsége arra számít, hogy elővigyázatosságból egyik jegybank sem változat monetáris politikáján a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazás előtt.

Kapcsolódó

A New York-i tőzsde után hétfőn az ázsiai tőzsdéket is mélybe küldte a brit uniós tagságot elutasítók táborának erős fölényét jelző felmérés. A The Independent brit hírportál megbízásából az ORB közvélemény-kutató által elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azt mutatta, hogy tíz százalékpontos többségbe kerültek a kilépés hívei. Eszerint 55 százaléknyian szavaznának a Brexitre - vagyis arra, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból -, a bennmaradásra a válaszadók 45 százalék adná voksát.

Az egyik legjelentősebb fogadóiroda, a Betfair hétfői esélybecslései alapján viszont az uniós tagságot pártolók tábora 68,5 százalékra rúg, bár ez az arány az utóbbi egy hét leforgása alatt nagyjából 10 százalékponttal csökkent. Ugyanakkor a közvélemény-kutatókkal ellentétben eddig minden fogadóhálózat konzisztensen a bennmaradás győzelmét jósolta.

A Brexit miatti aggodalmak leginkább a japán tőzsdét érintették. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 3,51 százalékkal, 16 019,18 pontra, kéthavi mélypontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 3,47 százalékkal, 1284,54 pontra csökkent zárásra. A jen a dollárhoz képest 2014. októberi szintre, az euróhoz viszonyítva pedig 2013. áprilisi szintre erősödött, ami a mélybe húzta az exportorientált japán vállalatok árfolyamát.

A dél-koreai Kospi 1,91 százalékos mínuszban, 1979,06 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,92 százalékos veszteségben, 5312,60 ponton zárt.

A kínai tőzsdemutatók 3 százalékot meghaladó mínuszban zárták, miután a befektetések vártnál jóval rosszabb statisztikáját nem tudták ellensúlyozni azok a várakozások, hogy az MSCI a héten beveszi a feltörekvő piacok teljesítményét tükröző indexébe a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 3,21 százalékkal, 2833,07 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 4,40 százalékkal, 9862,58 pontra süllyedt.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 3,09 százalékkal, 3066,34 pontra esett, az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 6,03 százalékkal, 2054,71 pontra csökkent.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 2,55 százalékos mínuszban, 20 507,00 ponton zárt.

A nyitva tartó tőzsdék közül Szingapúrban az STI-index 1,44 százalékos veszteségben, 2782,33 ponton áll. Indiában a 30 vállalatot magában foglaló mumbai tőzsdeindex, a BSE Sensex 0,90 százalékkal, 26 395,67 pontra, a rivális, 50 részvényt felvonultató CNX Nifty pedig 0,75 százalékkal, 8109,10 pontra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!