Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég 10 milliárd dollár értékű kötvényt tervez piacra dobni, kedden délelőtt 85 milliárd dollárra volt kereslet. A kötvény beárazására várhatóan még kedden sor kerül.

Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt, amit a Moody's és a Fitch nemzetközi hitelminősítők hoztak nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy a szaúdi cég először kapott hitelbesorolást bármelyiküktől. Erre a kötvénykibocsátás miatt volt szükség.

A Moody's "A1", a Fitch ezzel megegyező, "A plusz" besorolást adott a világ vezető olajtermelőjének.

Ez a két hitelminősítő felső középkategóriájú besorolásának legmagasabb szintje. A legjobb minősítéstől azonban négy kategóriával elmarad mindkettőnél.

A tervezett kötvénykibocsátással befolyó forrást az Aramco a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai csoport, a szintén szaúdi Saudi Basic Industries Corp (SABIC) 70 százalékának megszerzésére fordítja. Az ügylet értéke mintegy 69 milliárd dollár.

A felvásárlás része annak az Aramco tervnek, hogy napi olajfeldolgozó kapacitását 8-10 millió hordóra növeli 2030-ra a jelenlegi napi 4,9 millió hordóról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!