Brutális eladási nyomás alá kerültek a Raiffeisen Bank International részvényei a Bécsi Értéktőzsdén, árfolyamuk a szerdai 15,47 eurós záráshoz képest már több, mint 13 százalékkal esett, 13,7 euró alá. A lejtmenet megindulásáért minden bizonnyal a Bloomberg hírügynökség értesülései a felelősek, a szerdai európai tőzsdezárást követően közzétett hírük szerint ugyanis hatósági vizsgálatra számíthatnak, nem sértették-e meg az Oroszország ellen az Európai Unió és az Egyesült Államok által életbe léptetett szankciókat.

A Raiffeisen orosz leánybankja, a ZAO Raiffeisen ugyanis múlt hónapban tanácsadóként részt vett az orosz Vnesheconombank (VEB) 10 milliárd rubeles, azaz 183 millió dolláros kötvénykibocsátásában. A hír szerint az amerikai és az európai hatóságok most azt próbálják megállapítani, hogy a tranzakcióban az osztrák anyabank is érintett volt-e, vagy pedig az teljes egészében az ZAO Raiffeisen magánakciója volt.

A szankciók ugyanis tiltják, hogy európai vagy amerikai pénzintézet részt vegyen orosz bankok tőkeszerzési akcióiban, vagy hosszútávú hitelekkel segítsék azokat. Ugyanakkor nem tiltják, hogy az orosz székhelyű leányvállalatok részt vegyenek ilyenben, feltéve, hogy ennek során nem adnak el kötvényeket európai vagy amerikai befektetőknek.

A Raiffeisen Bank szóvivője természetesen a Bloombergnek és a Reutersnek is cáfolta, hogy az orosz ZAO Raiffeisenen akciója sértette volna szankciókat, kiemelte, hogy a Raiffeisen-csoport mindig a törvényes feltételeknek megfelelve jár el.

Nehéz elképzelni, hogy senki sem tudott róla

A hírügynökség által megkérdezett szakértők azonban ennél árnyaltabban fogalmaztak. Ha bebizonyosodik, hogy Bécs is érintett volt, joggal vetődik fel a kérdés, ez nem a szankciók megsértése-e - mondta Thorsten Bank, a Cass Business School bank- és pénzügyeket oktató professzora a Bloombergnek. Hozzátette, nem tudja elhinni, hogy ha egy ilyen jellegű tranzakciót hajt végre az egyik leánybank, akkor nehéz elhinni, hogy az anyabankban senki se lenne érintett az ügyben.

A hírügynökség szerint egyébként két további, Oroszországban leánybankkal rendelkező pénzintézetet is vizsgálnak hasonló ügyben a hatóságok, ezeket azonban a a Bloombergnek nyilatkozó források nem akarták nyilvánosan megnevezni. A Bloomberg felemlegeti a Standard Chartered és a BNP Paribas esetét, mindkét banknak brutális mértékű bírságot kellett fizetnie amerikai szankciók megsértéséért az elmúlt két évben.

Ugyanakkor a szankciók életbe lépése óta volt már rá példa, hogy nyugati pénzintézet orosz leánya részt vett orosz bank tőkeemelésének megszervezésében, a kibocsátott kötvények vásárlói nagyrészt orosz befektetők voltak.

Van más rossz hír is

A Portfolio.hu tudósítása szerint egyéb rossz hír is napvilágot látott ma a Raiffeisennel kapcsolatban. Mint írják, Erwin Hameseder, a tartományi Raiffeisen-Holding NÖ-Wien elnöke, a Raiffeisen Bank International felügyelőbizottságának elnökhelyettese szerint az orosz-ukrán helyzet miatt a Raiffeisennek felül kell vizsgálnia, mely piacait tekinti alapvető fontosságúnak.

Elemzői kommentárok szerint a bank fontolgatja FÁK-országokbeli stratégiájának felülvizsgálatát. A 
Raiffeisen számára még most is Oroszország a legfontosabb profittermelő piaca, az ottani gazdasági események, különösen a rubelgyengülés azonban óriási kockázatot jelentenek.

A rubel év eleje óta 55 százalékot gyengült az euróhoz képest. Az Erste elemzői szerint ez rossz hatással van a Raiffeisen Bank tőkehelyzetére. A jelenlegihez közeli, 70,5 forintos euró/rubel árfolyam és 500 millió eurós jövő évi nettó veszteség mellett 107 millió eurós (CET1 típusú) tőkehiány keletkezne a Raiffeisennél, igaz, a teljes tőkemegfelelési mutató még így is 13,76 százalékos minimum követelmény fölött, 14,6 százalékon állna - áll a Portfolio.hu írásában.

90 rubelre ugró euróárfolyam mellett már 500 millió eurós (CET1 típusú) tőkehiány keletkezne, de még 100 rubeles euróárfolyam mellett is a 13,76 százalékos minimum szint felett maradna a tőkemegfelelési mutató. Az Erste szerint nagy kérdés azonban, meddig engedi az osztrák felügyelet, hogy 10 százalék alatti CET1 mutatóval működjön a Raiffeisen - írja laptársunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!