Pocsékul teljesítenek idén a jól ismert "guruk" nevével eladott hedge-fundok. Olyan rossz teljesítményeket látni az iparágban, amihez foghatót csak 2008-ban tapasztalhattak a befektetők, mindezt úgy, hogy igazán nagy összeomlás eddig nem következett be a világban, s olyan mértékben a befektetők sem menekültek el ezektől a cégektől, mint a válság idején - írta a Bloomberg.

Brutális szeptember

David Einhorn (képünkön) és Michael Novogratz alapjai nagyjából 17 százalékot buktak eddig az idén, Bill Ackman nyilvánosan jegyzett alapjának vesztesége eléri a 13 százalékot - idéz néhány jól ismert nevet a Bloomberg összeállítása. Eközben Sean Fahey és Michael Platt alapjaiból több milliárd dollár áramlott ki, s most már csak a fénykorukban náluk lévő vagyon harmadát kezelik - folytatja.

Nem minden "guru" szenved ugyanattól, az összes rosszul teljesítő hedge-fundnak saját története van. Igaz, a borzalmasra sikerült szeptember a tőzsdéken mindenki megviselt, Bill Ackman alapjai például annyit veszítettek, mint a 2008-as összeomlás egészén. A cég által leginkább kedvelt részvények közül hat olyan is volt, amelynek árfolyamvesztesége ebben a hónapban elérte a 20 százalékot.

De nem csak a szeptember viselte meg a nagyokat, idén már számos olyan esemény volt, amin egy-két hedge-fund alaposan megégette magát. Ilyen volt a januári nagy svájci frank rally, az árfolyamküszöb eltörlése után, az európai államkötvények április nagy hozammegugrása és a kínai jüan augusztusi váratlan leértékelése.

A hedge-fundok most igyekszik kiheverni az elmúlt időszak borzasztó mozgásait, amely számos alapnál egy egész évre tervezett nagyságú hozamot tüntetett el - írja jelentésében a Novus Partners Inc.

Az alapok veszteségei azért kirívóak, mivel bár a többieket is megviselte a szeptember, azonban az átlagos hedge-fund mínusza nem nagyon haladta meg szeptember végéig a 3 százalékot, s ez jobb, mint a globális részvénypiac teljesítménye. Az iparág képviselőihez pedig jön a pénz, az első fél évben a befektetők 40 milliárd dollárt tettek ezekbe a konstrukciókba. Ez a válság óta a legmagasabb összeg.

Mindenkinek más fájt a legjobban

David Einhorn Greenlight Capitalje 3,6 százalékot bukott az elmúlt hónapban. A szakértő augusztusban azt mondta, hogy a piacok hosszabb ideje nem kedveznek az olyan típusú értékalapú befektetésnek, amelyet ő képvisel. Az alapja sokat veszített energetikai és technológiai cégek részvényein, de voltak rossz vételeik az aranyszektorban is.

Michael Novogratz Fortress Investment Groupjának máson sikerült bukót összehoznia. Ők 4,3 százalékot veszítettek szeptemberben olyan ügyleteken, amelyek azon alapultak, hogy a Fed már akkor megkezdi a kamatok emelését. Nem így lett, s ezzel cége macro-hedge fundja történetének második veszteséges hónapját volt kénytelen elkönyvelni.

Összességében a masszív korrekció - vagy a kezdődő medvepiac - felkészületlenül érte a nagyágyúkat. Az s&P 500-as index május 21-én még új csúcsra futott, azóta azonban több, mint 10 százalékot esett. A csúcson nagyon sok hedge-fundnak volt jelentős kitettsége amerikai részvényekben, kicsi vagy alig fedezett pozíciókban.

Persze a nagy bukóból lehet gyorsan pozitív hozam is, amint az elemzés megjegyzi, nagyon sok hedge-fundnak van magas kitettsége olyan egyedik részvényekben, amelyek árfolyama a nagy esés után gyorsan felfelé is mozdulhat, s ezzel a befektetők ismét pozitív eredményeket láthatnak majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!