Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco a tervek szerint jövőre tőzsdére lépne egy első nyilvános részvény-kibocsátást követően - mondta Amin Nasser, a cég vezérigazgatója a CNNMoney-nak a Davosi Világgazdasági fórumon. Ha ez megtörténik, akkor ez lehet a világ eddigi legnagyobb IPO-ja.

Szaúdi kormányzati források szerint ugyanis úgy vélték korábban, hogy a cég értéke 2 ezer milliárd dollár lehet. Bár Szaúd-Arábia csak a cég kisebbségi részesdését kívánja eladni, egy 5 százalékos részesedés értéke is elérheti ez alapján a 100 milliárd dollárt, ami ötször nagyobb, mint az eddigi legnagyobb kibocsátás, az Alibaba első részvény-kibocsátásának értéke - emlékeztet a portál.

Az Aramco közlése szerint jelenleg 261 milliárd hordónyi kibányászható kőolajkészlet felett rendelkezik, a portál szerint ez több, mint az összes becsült Észak-Amerikai készlet együttesen - írják. A vezérigazgató elmondása szerint egyébként a készletek felszínre hozatalának ütemét nem tervezik növelni a kibocsátás előtt. A cég jelenleg naponta 10,3 millió hordónyi olajat termel ki, ez a duplája a második helyezett orosz Rosznyeft napi kitermelésének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!