BUX
38768

Óriási dobásra készül Szaúd-Arábia

A tervek szerint jövőre lépne tőzsdére a szaúdi, állami tulajdonban lévő olajvállalat, a Saudi Aramco. Ez lehet a történelem legnagyobb első nyilvános részvény-kibocsátása (IPO).

Napi.hu, 2017. január 19. csütörtök, 13:39

A világ legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco a tervek szerint jövőre tőzsdére lépne egy első nyilvános részvény-kibocsátást követően - mondta Amin Nasser, a cég vezérigazgatója a CNNMoney-nak a Davosi Világgazdasági fórumon. Ha ez megtörténik, akkor ez lehet a világ eddigi legnagyobb IPO-ja.

Szaúdi kormányzati források szerint ugyanis úgy vélték korábban, hogy a cég értéke 2 ezer milliárd dollár lehet. Bár Szaúd-Arábia csak a cég kisebbségi részesdését kívánja eladni, egy 5 százalékos részesedés értéke is elérheti ez alapján a 100 milliárd dollárt, ami ötször nagyobb, mint az eddigi legnagyobb kibocsátás, az Alibaba első részvény-kibocsátásának értéke - emlékeztet a portál.

Az Aramco közlése szerint jelenleg 261 milliárd hordónyi kibányászható kőolajkészlet felett rendelkezik, a portál szerint ez több, mint az összes becsült Észak-Amerikai készlet együttesen - írják. A vezérigazgató elmondása szerint egyébként a készletek felszínre hozatalának ütemét nem tervezik növelni a kibocsátás előtt. A cég jelenleg naponta 10,3 millió hordónyi olajat termel ki, ez a duplája a második helyezett orosz Rosznyeft napi kitermelésének.