Egy év alatt mintegy 2,5 milliárd dollár értékű Google részvényét adná el Eric Schmidt, a társaság korábbi vezérigazgatója, jelenlegi elnöke. A szám ugyan óriásinak látszik, ez azonban a Google teljes részvény mennyiségének nagyjából az 1 százalékát teszi ki. Ugyanakkor ez Eric Schmindt részvényeinek a felét teszi ki, ami igazán érdekessé teszi a tranzakciót. Az elnök ugyanis Google 2,3 százalékát birtokolja, ami nagyjából 7,6 millió részvényt jelent. Ebből 3,2 milliót adna el egy év alatt, ami bőven elég hosszú idő ahhoz, hogy önmagában ez a hír ne okozzon komolyabb áresést a részvény piacán. Sajnos azonban nincs indoklása a történetnek, így sokakban felmerülhet, hogy mit tudhat a cég elnöke, amiért így döntött. A benfentes eladások ugyanis sok esetben nem túl jó eleőjelek, hiszen azt jelezhetik, hogy a cég már a vállalatot sokkal jobban ismerők számára is túlértékeltnek tűnik, vagy olyan kockázatokat látnak, amelyek a jövőben gondot jelenthet. Természetesen lehet magánjellegű oka is egy ilyen tranzakciónak, mindenestre egy ilyen mértékű eladás mögött jobb lenne a nagyobb transzparencia.

A Google esetében két részvénysorozat van, ami  azt biztosítja, hogy a vezetők a tulajdoni hányaduknál nagyobb szavazati joggal rendelkeznek. Így Schmidt jelenleg több mint 8 százalékos szavazati aránnyal rendelkezik és a részvényeladási után is még jelentősebb szava lesz a közgyűléseken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!