Óriási emelkedés New Yorkban

Hatalmas száguldással debütáltak a LinkedIn részvényei csütörtökön a New York-i tőzsdén: a kibocsátási árhoz képest 160 százalékos pluszban is jártak a papírok.
NAPI, portfolio.hu, 2011. május 19. csütörtök, 19:22
Fotó:

Megtörtént az idei év egyik talán legnagyobb figyelemmel övezett elsődleges részvénykibocsátása és csütörtökön meg is kezdődött a kereskedés a LinkedIn részvényeivel a New York-i tőzsdén. A 45 dolláros kibocsátási árhoz képest a 125 dolláros szintet is elérték, este némileg visszavett a drágulásból a papír, 106 dolláron állt hét óra után.

A LikedIn elsődleges részvénykibocsátása talán eddig az év leginkább várt IPO-ja volt, hiszen gyakorlatilag egy teljesen új, de hatalmas növekedést mutató szektort köszönthetünk ezzel a tőzsdén. A LikedIn nyitotta a sort a közösségépítő oldalak részvénykibocsátásainak sorában, a közeljövőben várható többek között a Facebook, a Zynga és a Groupon tőzsdére lépése is. Eddig a szektor egyetlen szereplőjének részvényeivel lehetett kereskedni az amerikai tőzsdén, néhány nappal ezelőtt került sor a Renren elsődleges részvénykibocsátására.

A LinkedIn részvényei iránt hatalmas volt az érdeklődés, olyannyira, hogy a kibocsátás előtt két nappal 10 dollárral felfelé is módosította a cég a kibocsátási ársávot 42-45 dollárra, a kibocsátásra pedig végül a sáv tetején került sor. A nagy lelkesedés pedig a szektor többi szereplőjét is arra ösztönözheti, hogy minél előbb tőzsdére lépjen.

A jelenlegi árfolyammal 8,1 milliárd dollárra rúg a LinkedIn piaci kapitalizációja, ezzel megelőz olyan vállalatokat, mint a Motorola mobilgyártója, a Motorola Mobility, a chipgyártó AMD, vagy az e*Trade. Ha a legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő S&P 500 indexet nézzük, akkor a LinkedIn kapitalizációja a 350. helyre lenne elegendő.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK