Az európai részvények történelmi fordulat előtt állnak, s elképesztő emelkedést produkálhatnak a következő években - írják a Citigroup elemzői. Szerintük az is leképzelhető, hogy a 600 legnagyobb európai tőzsdei cég részvényeit tömörítő Stoxx 600-as index jövő év végéig 70 százalékkal emelkedik.

Mindezt úgy, hogy az alacsony infláció mellett az európai gazdaság növekedése is alacsony szinten marad. Ennek ellenére vonzó befektetésnek vélik az európai részvényeket, különösen a vállalati- és államkötvényekkel összehasonlítva. A kamatokat is figyelembe véve az európai részvények 50 éve nem voltak ennyire olcsók - áll a bank elemzésében a CNBC tudósítása szerint. Ez azonban változni fog - így az elemzés - mivel a részvények árazása előbb-utóbb változni fog, ahogy egyre folyik a hozamvadászat a befektetők részéről.

Alacsony hozamok

Az államkötvény hozamok Európa szerte történelmi mélypontjuk körül tartózkodnak, sőt néhány esetben már a negatív tartományban járnak. Ezek várhatóan egy jó ideig még nyomás alatt maradhatnak, hiszen az ECB pont a hét elején indította be kvantitatív lazítási programját, hogy stimulálja az eurózóna gazdaságát.

Bár arra nem lehet számítani, hogy a kötvényhozamok örökké ilyen alacsonyan maradjanak, azonban jó esély van arra, hogy a következő öt év folyamán Európában még az alacsony kamatkörnyezet lesz a jellemző, összehasonlítva az előző évtizedekkel - áll az anyagban.

Szürke ég, kék ég

A Citigroup kevésbé optimista "szürke ég" nevet kapó forgatókönyve szerint az Stoxx 600-as részvényindex a jelenlegi, 390 pont körüli értékről 2015 végére 450, 2016 decemberére pedig 450 pontra emelkedhetne. Az optimistább, "kék ég" forgatókönyvben leírtak szerint jövő év végére 670 pontra, a jelenleginél 70 százalékkal magasabbra is kapaszkodhatna az index értéke.

A szürke, kevésbé optimista forgatókönyv 10-25 százalékos kumulatív osztalék növekedést feltételez az indextag cégeknél. Ezt arra alapozzák, hogy jelenleg alacsonyabb a profithoz mért osztalékfizetési arány ezeknél a cégeknél. Ugyanakkor úgy vélik, hogy az osztalékhozam - fizetendő osztalék/árfolyam - a jelenlegi 3,1 százalékos szintről a 2,5-3 százalékos sávba csökkenhet.

Van más is, aki optimista

Az euró árfolyama lefelé tart, azonban az európai eszközök értéke felfelé - írták az európai részvényekkel kapcsolatban szintén derűlátó Julis Baer befektetési bank elemzői. A vártnál jobb eredmények, és a jelentős növekedés a tervezett beruházások értékében, az olyan cégeknél, mint a Carrefour, az Aviva és a Friends Life mind arra utaló jelek, hogy az eurózóna gazdasága tényleg tavaly érte el mélypontját, s most már kilábalás van - vélik. Ez, párosulva azzal, hogy az ECB jövő szeptemberig havi 60 milliárd euró értékben vesz kötvényeket jelentős hátszelet adhat a régiónak.

Persze azzal sem árt tisztában lenni, hogy az európai részvények már így is sokat drágultak. A Stoxx 600-as index idén eddig 15 százalékkal emelkedett, s ezt jelentős tőkebeáramlás is támogatta. A Jefferies adatai szerint például a fejlett európai piacokon befektető hagyományos befektetési alapokba és tőzsdén jegyzett alapokba eddig 35,1 milliárd dollárnyi tőke áramlott.

Az alapkezelők körében az európai befektetések  a legnépszerűbbek, ilyenre utoljára 2007 közepén volt példa - derült ki korábban a Bank of America Merrill Lynch februári felméréséből. Itt a megkérdezett portfólió menedzserek 51 százaléka válaszolta azt, hogy az európai részvényeket szeretné a leginkább birtokolni, ez abszolút csúcsot jelent a felmérés 14 éves történetében. A felmérés készítői szerint egyszerűen nem maradt pesszimista.

A Citigroup szerint ugyanakkor a jelenlegi pozicionáltság nem tükröz konszenzusos optimizmust. Az intézmények, a biztosítótársaságok és a nyugdíjalapok tendenciózusan nettó eladók voltak az elmúlt években a részvénypiacon, s a kisbefektetők sem ugrottak még rá a részvényekre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!