Óriási lépésre készül a kínai mobilgyártó

Részvénye hongkongi kibocsátására készül az okostelefonokat és viselhető távközlési cikkeket gyártó kínai Xiaomi vállalat. A jegyzésre már júniusban is sor kerülhet - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 24. csütörtök, 15:48
Fotó: Shutterstock

A tervezett 10 milliárd dolláros tőkebevonás a legnagyobb kínai részvénykibocsátás lehet az Alibaba Group Holding Ltd. négy évvel ezelőtti tőzsdére menetele óta.

A tervezett nagyságrend egyúttal azt is jelenti, hogy 2010-es alapítása után nyolc évvel már 70-100 milliárd dollár piaci tőkeértéket érhet el a Xiaomi. A cég piaci tőkeértéke a 2014-es befektetői tőkebevonáskor 45 milliárd dolláron állt.

A Xiaomi 2017-ben 92,4 millió, az előző évinél 74,5 százalékkal több készülék értékesítésével az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó volt a világon az amerikai IDC piackutató vállalat adatai szerint. A világ okostelefon piaca tavaly 0,1 százalékkal csökkent.

A Xiaomi előtt a négy legnagyobb okostelefon-gyártó, a Samsung, az Apple, a Huawei és az OPPO sorrendben 1,9 százalékkal, 0,2 százalékkal, 9,9 százalékkal és 12,0 százalékkal növelte eladásait, miközben az összes többi gyártó eladásai 11,7 százalékkal csökkentek.

A Xiaomi tavaly 70 százalékkal 115 milliárd jüanra (18 milliárd dollár) növelte értékesítési árbevételét, működési eredménye pedig háromszorosára, 12 milliárd jüanra (1,9 milliárd dollár) emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK