Gross keresetében volt, alacsonyabb beosztású munkatársait vádolja, akik szerinte azért túrták ki őt a az általa is alapított Pacific Investment Company, a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő cég éléről, mivel hatalomvágy, pénzéhség fűtötte őket, s tették mindezt a befektetők kárára - írja a Financial Times.  A keresetben Gross 200 millió dolláros kártérítést kér szerinte jogtalan elbocsátásával kapcsolatban, s első ízben fed fel részleteket a kötvénykirály távozásának körülményeiről a saját szemszögéből nézve.

Távozását megelőzően számos olyan tudósítás jelent meg, amely Grosst egyre összeférhetetlenebb vezetőnek írta le zsarnoki vezetési stílusa miatt, s ez állítólag elégedetlenséget gerjesztett a cégen belül, ez vezetett el végül távozásához. A kereset szerint azonban más okokat kell keresni a háttérben. E szerint ugyanis a többi menedzser azért próbálta kitúrni Gross, hogy megfosszák a Pimco profitjának rá eső részétől. Ez a helytelen, tisztességtelen, etikátlan eljárás most napvilágra kell kerüljön - áll a keresetében, amely talán a legrosszabbkor jön a Gross távozása után jelentős tőkekivonásokat elszenvedett Pimco számára.

A Pimco reakciója szerint majd a bíróság előtt fognak megfelelni az őket ért érdemtelen vádakra. Mint mondják, ők az ügyfelekre és azok befektetett vagyonára kívánnak koncentrálni. Gross szerint az ellentéteket már régóta élezte a cégen belül az, hogy ő megkívánta őrizni annak eredeti profilját, s elsősorban a kötvénypiacokra specializálódott cégként kívánta azt megtartani, míg az alapkezelők fiatalabb generációja - például a cégtől előtte távozó, sokáig utódjaként kezelt Mohamed El-Erian - azt egyre inkább egy magasabb kockázatok mellett magasabb hozamokat ígérő hedge-fund jellegű céggé szerette volna átalakítani. El-Erian 2014 januárjában távozott a cégtől, barátainak állítólag azt mondta, hogy Grosszal a kapcsolatuk jelentősen megromlott.

A Grossról megjelent kedvezőtlen cikkek nyomán a Pimco-nál belső vizsgálatot indítottak. Az egyik vezető alapkezelőjük, aki korábban a Financial Times újságírója is volt elismerte, hogy beszélt az FT-nek és a Wall Street Journalnak El-Erian távozásának körülményeiről - áll a keresetben. Ezen felül rámutat, hogy legalább négy másik igazgató érdekelt volt abban, hogy Gross távozzon, így ugyanis a bónuszkeret nagyobb része juthatott nekik. A bónuszkeret 2013-ban 1,3 milliárd dollárra rúgott.

Gross kezelte egyébként a cég legnagyobb, Total Return Bond Fund nevű alapját, a cég alapítója a bónuszkeret 20 százalékára tarthatott igényt, amelyet távozása után a többi menedzser maga között oszthatott fel.  A kereset nyitva hagyta a lehetőséget arra is, hogy alperesként bevonják a Pimco tulajdonosát, az Allianz Asset Managementet is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!