Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több, mint 20 milliárd eurónyi bevételt biztosíthatna az osztrák államnak, ha tőzsdén keresztül privatizálnának részlegesen egy sor állami vállalatot - állítja egy friss tanulmányra hivatkozva a Bécsi Értéktőzsde.

A tanulmány szerint számos olyan országos és regionális jelentőséggel bíró vállalat van jelenleg teljes állami tulajdonban, amelynek 75 százalék mínusz egy szavazatnyi részvénypakettjét értékesíthetnék és a részvényeket bevezethetnék a Bécsi Értéktőzsdére.
 
Emlékezetes, hogy 1994 és 1998 között hasonló lépéseket tett a Horn-kormány, s ezzel új éltetet lehelt az akkor igencsak szerény forgalmat bonyolító Budapesti Értéktőzsdébe és jelentős nagyságú privatizációs bevételhez jutott.

Az Economic Institute for Economic Research hivatkozott anyaga olyan cégeket jelöl meg az eladandók között, mint a BEWAG, az Energie Oberösterreich AG, az Energie Steiermark AG, a KELAG, a Salzburg AG, TIWAG, Vorarlberger Illwerke AG és a Wien Energie az energiaszekorból. A közlekedési ágazatból Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz és Salzburg repterét üzemeltető cégeket szemelte ki, de a listán szerepel a Münze Österreich és a Bundesimmobiliengesellschaft is.

A közösségi érdekek biztosítását a cégek további működése során a 25 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénycsomag állami tulajdonban maradása jelenthetné. A DCF-modellen lapuló értékelés szerint az említett vállalatok eladásából mintegy 19,9 milliárd euró folyhatna be az államkasszába.


További 3,9 milliárd eurónyi bevétel származhatna abból, ha másodlagos kibocsátás keretében 25,1 százalékosra csökkentenék az állami tulajdonrészt a már tőzsdére bevezetett, de továbbra is az állam többségi tulajdonában lévő társaságokban. Ilyen az Österreichische Post, Telekom Austria, OMV, Flughafen Wien, EVN és a Verbund AG.


Úgy gondoljuk, hogy a tőzsdei klíma nagyon kedvező jelenleg az ilyen típusú tranzakciókhoz, számos első nyilvános kibocsátás kézül Ausztriában idén - mondta Michael Buhl (képünkön), a Wiener Börse ügyvezetője. Az elmúlt 20 évben a tőzsdén keresztül végrehajtott részleges privatizációk rendkívül sikeresek voltak, s jelentős mértékben hozzájárultak az osztrák tőkepiac fejlődéséhez - tette hozzá. A cégek tőzsdei jelenléte szerinte jótékony hatással volt az osztrák gazdaság fejlődésére is, s segítette azok hatékonyabb és átláthatóbb működését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!