Folytatódni fog az USA és más nyugati országok adósságállományának növekedése, ami 5-10 éven belül "kolosszális felforduláshoz" fog vezetni a nyugati világban - nyilatkozta Marc Faber, tőzsdei szakértő, a Gloom Boom & Doom című hírlevél írója a CNBC-nek. A sötét jóslatairól is ismert szakértő szerint a rezsimek ameddig csak lehet, igyekeznek életben tartani a rendszert, ami nem költségvetési szakadékhoz (fiscal cliff), hanem egyenesen fiskális Grand Canyonhoz vezet majd. Faber meg is adja a gyógyírt: legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az állami bürokrácia mértékét az USA-ban, ettől rögvest javulna a gazdaság.

Ami a részvénypiaci kilátásokat illeti, a tőzsdeguru szerint a kínai és a japán piacok fellendülhetnek, míg az S&P-500-as index a legutóbbi, 1470 pontos csúcshoz képest 20 százalékkal kerülhet lejjebb. "A piac technikai pozíciója gyenge, a vállalati profitok romlanak" - fogalmazott Marc Faber hozzátéve, hogy szerinte amennyiben a statisztikák precízek volnának - márpedig nem azok -, alig mutatnának növekedést.

Amint arról beszámoltunk, a szakértő nemrégiben még európai részvények vásárlására buzdított, mégpedig alacsony értékeltségükre hivatkozva - ő maga is akkor vásárolt első ízben ilyen papírokat. Azóta azonban változott a helyzet, a görög piac 65 százalékot emelkedett, így többé nem is venne már európai részvényeket Faber, aki korrekcióra számít, de új mélypontokra nem.

A neves befektető most Ázsiára, azon belül is kínára és japánra koncentrál, hiszen míg a thai piac a 2009-es mélypontok óta 250 százalékot emelkedett, és hasonló teljesítményt mutatott fel a Fülöp-szigeteki, indonéz, maláj, szingapúri piac is, addig a kínai benchmark index csak 2000 pont környékén jár a 2007-es 6000-es érték után. Ha Görögország tudott 65 százalékot javulni, akkor a legnagyobb szemét is tud 65 százalékot emelkedni - indokolta Faber a stratégiáját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!