Óriásit drágult az olaj, meglódult New York

A New York-i részvényindexek 2 százalék feletti többlettel zártak, az olaj pedig 10 százalékkal erősödött.
Napi.hu, 2015. augusztus 27. csütörtök, 22:24
Fotó: Reuters

Az egész napos ingadozást követően számottevő pluszban zártak csütörtökön a New York-i részvényindexek a szerdai erősödés után. A kínai pozitív korrekció és a kedvező amerikai GDP-adat indokolta a jókedvet, így a DJIA végül 2,3, az S&P-500 2,4, a Nasdaq Composite pedig 2,5 százalékkal múlta felül szerdai záróértékét.

A jó ideje lejtőn lévő olajár ennél is látványosabbat korrigált, ilyen - több mint 10 százalékos - napon belüli drágulásra 2009 óta nem volt példa. A piacot az rázta fel, hogy Venezuela rendkívüli ülés összehívását kérte az OPEC-től - ezen elvben akár egy lehetséges összehangolt kitermeléscsökkentés is szóba jöhet -, továbbá szorgalmazta, hogy a szervezet fontolja meg az Oroszországgal való egyeztetést, szintén az olajárcsökkenés kezelése érdekében. A Marketwatch beszámolója szerint októberi szállításra a WTI hordója 10,7 százalékkal, közel 4 dollárral 42,56 dollárra ugrott, a Brent hasonló tempóval 47,56 dollárra drágult. A WTI esetében ilyen mértékű drágulásra 2009 márciusa, a Brent esetében pedig 2008 decembere óta nem volt példa.

Ha innen nem lesz negatív korrekció, az egy időre legalábbis kérdésessé teszi a - hazai - üzemanyagár-csökkenési trend folytatódását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK