Egy orosz értékpapírokat birtokló befektető és két a Reuters banki forrás szerint a legtöbb amerikai és európai bank júniusban gyakorlatilag otthagyta az orosz államkötvények piacát, miután az Egyesült Államok és az EU is szankciókkal bünteti az orosz államadósság finanszírozását az ukrajnai háború miatt. Jelenleg tilos orosz államkötvényeket vásárolni, valamint olyan bankokkal üzletelni, amelyek vásárolnak állampapírokat.

Az amerikai pénzügyminisztérium júliusi iránymutatásait követően – amelyek lehetővé tették az amerikai tulajdonosoknak, hogy leépítsék pozícióikat –, a legnagyobb Wall Street-i cégek óvatosan visszatértek az orosz állam- és vállalati kötvények piacára - derül ki hat bank emailjeiből, ügyféljegyzeteiből és egyéb kommunikációjából, valamint a forrásokkal készített interjúkból. A dokumentumokból kiderül, hogy a bankok közül a JPMorgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Barclays és a Jefferies Financial vesz részt a kereskedésben.

Állítólag csak leépítik az orosz államkötvények állományát

A Jefferies szóvivője azt mondta, hogy "a globális szankciós irányelveken belül dolgozik, hogy megkönnyítse ügyfeleink igényeinek kielégítését ebben a bonyolult helyzetben". A Deutsche Bankhoz közeli forrás azt mondta, hogy a bank csak kérésre és eseti alapon kereskedik kötvényekkel az ügyfelek számára, hogy tovább csökkentse oroszországi kockázati kitettségét vagy nem amerikai ügyfeleiét, de e két kategórián kívül nem fog új üzletet kötni.

Mintegy 40 milliárd dollárnyi orosz államkötvény volt forgalomban, mielőtt Oroszország februárban megkezdte az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai akciót. Ennek nagyjából a felét külföldi alapok tartották. Sok befektető beragadt az orosz eszközökbe, mivel azok értéke zuhant, a vevők eltűntek, és a szankciók megnehezítették a kereskedést.

Májusban két amerikai törvényhozó tájékoztatást kért a JPMorgan és a Goldman Sachs csoporttól az orosz adósságokkal folytatott kereskedésekről, mondván, hogy azok alááshatják a szankciókat. A következő hónapban az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala megtiltotta az amerikai pénzkezelőknek, hogy orosz adósságot vagy részvényeket vásároljanak a másodlagos piacokon, ami a bankokat visszalépésre késztette.

A szabályozó hatóságok azóta lépéseket tettek, hogy enyhítsék a befektetők fájdalmát.

Kérdés, hogy most kik a vevők és hogy adják el a papírokat

A pénzügyminisztérium július 22-én további iránymutatást adott az orosz kötvényekre vonatkozó nemteljesítési biztosítási kifizetések rendezésének elősegítésére. Azt is tisztázta, hogy a bankok megkönnyíthetik, elszámolhatják és kiegyenlíthetik az orosz értékpapírokkal kapcsolatos tranzakciókat, ha ez segít az amerikai tulajdonosoknak pozícióik felszámolásában. Az oroszok már technikai államcsődbe is kerültek azért, mert nem teljesíthetik a kifizetéseket rubelben, hanem csak dollárban vagy euróban, amelyben kibocsátották az államkötvényeiket.

Az európai szabályozó hatóságok külön-külön is enyhítettek az orosz eszközökkel való kereskedést lehetővé tevő szabályokon, lehetővé téve, hogy a befektetők eseti alapon úgynevezett oldalsó zsebekbe helyezhessék azokat.

A július vége óta megélénkült kereskedési aktivitással párhuzamosan egyes orosz kötvények árfolyama is megugrott. Ez vonzóbbá teheti az ügyleteket a befektetők számára, és segítheti azokat a vállalatokat is, amelyek az orosz nemfizetés ellen védelmet adtak el.

Például az amerikai kötvénykezelő PIMCO – amely mintegy 1 milliárd dolláros kifizetésre kényszerült, miután Oroszország júniusban nem teljesítette dolláradósságát – most körülbelül 300 millió dollárt takaríthat meg, becslések szerint egy befektető. A PIMCO nem kívánt nyilatkozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!