Az Orosz Központi Bank (Bank of Russia) első körben szeptember 9-ig meghosszabbítja az Oroszországban érvényes készpénzfelvételi korlátozásokat – értesült az RBC.ru.

Az orosz jegybank a nyugati szankciókra hivatkozva hozta meg döntését, amelynek értelmében lényegében megtiltják az orosz vállalatoknak, hogy készpénzben valutát, köztük dollárt vásároljanak.

Az orosz jegybank közlése szerint újabb hat hónappal, 2023. szeptember 9-ig hosszabbítják meg a külföldi készpénzre vonatkozó korlátozásokat.

Ha valaki pedig devizaszámlával rendelkezik, és azt 2022. március 9-ig nyitotta, akkor legfeljebb 10 ezer dollárt vehet fel róla. Eddig az értékhatárig eurót is le lehet venni a számláról, feltéve, ha a számla tulajdonosa eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Ezen felül, elérve a 10 ezer dollárt, már csak rubelt lehet felvenni az orosz számlákról.

Cserébe jön a digitális rubel

A Bank of Russia áprilistól valódi felhasználók közreműködésével tervezi elindítani a digitális rubel tesztelését. Az első körben több mint egy tucatnyi bank csatlakozhat a kezdeményezéshez, amely így hivatalosan is a következő fázisba lép.

A tesztelés során pedig valódi tranzakciókat végeznének, egyaránt magánszemélyek és cégek bevonásával. Az orosz jegybank közlése szerint a tervezett próbaüzem során a szabályozók megfelelő tapasztalatokat szerezhetnek az éles működésről, és arról, hogy mennyire tudják nagyban is alkalmazni a technológiát.

A nyugati szankciók hatására az oroszok felgyorsították a digitális rubel fejlesztését, ám addigra már készen voltak a megfelelő tárcák, és számos próbát hajtottak végre, hogy miként lehet fizetni, valamint okosszerződéseket alkalmazni, vagy éppen offline tranzakciót végrehajtani – írja a Kriptoworld.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!