Az orosz tőzsdén egyeseknek fekete időszakot, másoknak nagy lehetőséget hozott a január, miután a befektetők úgy látták, hogy küszöbön az orosz-ukrán háború, aminek katasztrofális hatása lenne az orosz vállalatokra. Az orosz valuta a 80 rubeles árfolyamra gyengült, a részvényárak zuhantak, s bár azóta valamit javult a helyzet (a rubel például 75 rubel/dollárra erősödött) a bizonytalanság még mindig nagy – kezdi a Moscow Times az orosz kisbefektetők szerencséjéről szóló cikkét.

A főként külföldi intézményi befektetők pánikhangulata, ami éves mélypontjára nyomta a MOEX Indexet, nem ragadt át a kisbefektetőkre. Többségük régen átváltotta tőkéjét rubelről dollárra az elmúlt évek leértékelési hullámai és elértéktelenedése elől menekítve vagyonát, ám a januári eladási hullámban meglátták a gyors profit lehetőségét. Dollárt adtak és rubelt vettek a kirívóan gyenge árfolyamon, mert a helyzet rendeződésére játszva a hazai valuta erősödését várták. Így most profittal vásárolhatják vissza dollárjaikat.

A piaci statisztikák szerint az orosz kisbefektetők 101 milliárd rubelt (1,3 milliárd dollár) toltak a tőzsdére januárban, ami havi rekord. Ezzel mintegy kisegítették a részvényeiket pánikszerűen eladó intézményi befektetőket, mivel keresletet teremtettek a kínálatukra. Bár Oroszországban viszonylag kevesen vannak az ilyen befektetők – jellemzően városi értelmiségiek – az elmúlt évben nagyot nőtt a számuk. Ez főként a nagyon olcsó részvénykereskedési platformoknak köszönhető, ami megkönnyíti az üzletelést, továbbá annak, hogy a kormány adókedvezményeket ad az egyéni befektetőknek.

Az orosz jegybank becslése szerint hatmillió orosznak van aktív brókerszámlája a 145 milliós országban, ahol a lakosság felének semmilyen megtakarítása sincs. Ez a szám több mint hatszoros növekedést takar az elmúlt három évben. Összesen 7,7 ezer milliárd rubelt (100 milliárd dollárt) fektettek részvényekbe, államkötvényekbe és más befektetési termékekbe. Általában az állami tulajdonú nagyvállalatokat részesítik előnyben, a januári tőkeáradat háromnegyede az állami Sberbank papírjaiban landolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!