A moszkvai tőzsde felfüggesztette a kereskedést február 24-én, miután a részvények beszakadtak Oroszország ukrajnai invázióját követően. Csak egy hónappal később nyitották meg újra a tőzsdét, ami a Szovjetunió bukása óta a leghosszabb leállást jelentette. A moszkvai tőzsde elismert státuszát több nemzetközi hatalom is visszavonta, ami miatt jelentősen visszaesett a külföldi befektetők vagyona a kereskedésben.

A MOEX Russia index péntek délutánig több mint 36 százalékot esett az elmúlt egy évben, és az orosz értékpapírokba fektető nemzetközi befektetők a háború kezdete óta korlátozásokkal szembesültek pozícióik kezelésében és értékelésében. A részvény- és kötvénypiacokat együttesen vizsgáló modellszámítása alapján az MSCI pénteken azt mondta, hogy a hitelkockázati csereügyletek piaca arra utal, hogy az orosz részvények "lényegében értéktelenek lehetnek" a tőzsdén jegyzett árfolyamokkal szemben.

A hitel-nemteljesítési csereügyletek olyan származtatott ügyletek, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy egy vállalatra, országra vagy más szervezetre vonatkozó hitelkockázatukat más befektetőkével cseréljék fel. A hitelezők CDS-eket szereznek a befektetőktől azzal a megállapodással, hogy a befektető fizet a hitelezőnek, ha a hitelfelvevő nem teljesíti adósságkötelezettségeit.

"A CDS-piac és az orosz részvények tőzsdei árfolyamai közötti ellentmondás a technikai nemteljesítéstől való félelem, a CDS-aukciós mechanizmus kudarca, a szankciókkal sújtott vállalatok értékpapírjaihoz kapcsolódó CDS-ek kereskedésének korlátozása és az orosz részvények alacsonyabbnak vélt értéke a CDS-befektetők számára kombinációja lehet" - tette hozzá Sass Zoltán, az MSCI vezető munkatársa pénteki jelentésében a CNBC szerint.

A modell azon a feltételezésen alapul, hogy ha egy cég részvényeinek árfolyama nullára csökken, akkor az adósságának nemteljesítése mellett dönt. Ebben a keretben az MSCI szerint egy vállalat nemteljesítési kockázatát az adósságállományához viszonyított értéke határozza meg.

Az ebben a koncepcióban gyökerező modellekkel a részvényárfolyamokból számították ki a nemfizetési valószínűségeket, de fordított irányban, a papírok árfolyamára is lehet következtetni a nemfizetési kockázatok alapján.

"Úgy találjuk, hogy az orosz vállalati CDS-ekkel való kereskedés az orosz-ukrán háború kezdete óta megugrott. A megnövekedett aktivitás arra utalhat, hogy a CDS-piac olyan információkat tartalmaz, amelyek a részvénypiacon nincsenek jelen. Ezért kutatásunk a CDS-piac implikált nemteljesítési valószínűségeit is beépíti az orosz részvényárak modellezésébe" - mondta Sass.

Miközben az orosz részvények 36%-kal csökkentek az invázió óta, a CDS-piaccal összehangolva az árak lényegében nullára csökkentek a számítások alapján.

A kutatás azt is megjegyezte, hogy a modell eredményei abból is adódhatnak, hogy magát a CDS-piacot torzítja az orosz-ukrán háború. Ha egy nemteljesítés miatt kifizetés történik a CDS-en, akkor a mögöttes kötvényeket árverésre kell bocsátani.

"Ha a szankciók vagy más piaci súrlódások miatt nehézséget okozna ezeknek a kötvényeknek az átadása, az felduzzaszthatná a nemteljesítési védelemhez szükséges prémiumot, és így a CDS implikált nemteljesítési valószínűségét" - mondta Sass.

"Továbbá a kötvénykifizetések szankciók miatti akadályoztatása technikai nemteljesítést válthat ki, amikor a cég valójában nem csődbe ment, de más okokból nem képes a kamatszelvényeket vagy a tőkét kifizetni" – ismertette még a problémákat. Most például az is lehet a háttérben, hogy Oroszország piaca erősen korlátozott, annak minden területén tapasztalható valamilyen szintű torzulás.

"Az orosz vállalatok továbbra is működhetnek, bevételt termelhetnek és osztalékot fizethetnek, ami azt jelenti, hogy a befektetők azon kis töredéke számára, akik befektethetnek beléjük, értékkel bírhatnak. Ezzel szemben az orosz részvények a CDS-befektetők szempontjából értéktelennek tűnnek" - mondta Sass.

"Ez az értéktelenség a technikai nemteljesítéstől való félelem, a CDS-árverési mechanizmus kudarca, a szankciókkal sújtott vállalatok értékpapírjaihoz kapcsolódó CDS-ek kereskedelmének korlátozása, valamint az orosz részvények alacsonyabbnak vélt értéke a CDS-befektetők számára kombinációját jelképezheti" – ismertette a részleteket. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!