Az Ukrajna ellen indított orosz támadás és az ahhoz köthető szankciók miatt már hétfőn hatalmasat zuhant az orosz deviza, a rubel árfolyama. 

A hetet több mint 30 százalékos zuhanással kezdte a rubel, majd az orosz jegybank hétfőn drasztikus kamatemelésről, döntött, 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az irányadó rátát, ez a lépés átmenetileg megállította a rubel értékvesztését.

Később azonban újra felsorakoztak az eladók: szerdán a rubel dollárhoz mért árfolyama magyar idő szerint nem sokkal 10 óra után - a Bloomberg piaci adatai szerint - a 114-es szint felett járt, ez közel 6 százalékos veszteséget jelent napon belül. 

A dollárhoz mért rubelárfolyam az orosz támadás előtt, januártól február közepéig a 75-80-as sávban mozgott, ehhez képest a szerdai esés utáni árfolyam közel 50 százalékos veszteségnek felel meg. A forint szempontjából egy ilyen zuhanás nagyjából azt jelentené, mintha két hónap alatt az euró 360 forintról 520 forintra drágulna.  

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!