Már hajnalban látszott, hogy a forint nem bírta az Ukrajna ellen indított orosz inváziót, és zuhanni kezdett az árfolyama. A kora hajnali 361-ről délutánra már 370 fölé emelkedett az euró ára. A történelmi mélypont tavaly decemberben 373,269-nél volt. A dollárral szemben történelmi mélypontra került csütörtök délutánra a forint 331,579-nél járt, és folyamatosan gyengül. 

Jobban megviseli a konfliktus az Ukrajnához közelebbi országokat. Ez abból is látszik, hogy a szintén feltörekvő piaci devizának számító dél-afrikai rand és mexikói pesó 1 százalékon belüli sávban mozgott, a brazil reál és több dél-amerikai fizetőeszköz még erősödni is tudott - mondta ma Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

A tőzsdék világszerte estek ma, a Budapesti Értéktőzsde is zuhan. A BUX index délután több mint 10 százalékos mínuszban állt, az EHEP kivételével minden részvény esett. A nap egyik vesztese a mind Oroszországban, mind Ukrajnában jelentős kitettséggel rendelkező OTP, amely a nyitás után egyből 20 százalékos mínuszba került. Később valamelyest korrigált az árfolyama, de délután már ismét 15 százalékos bukóban volt annak ellenére, hogy a bank nyugtatni próbálta a befektetőket. 

Közlésük szerint az ukrán bank súlya az OTP Groupon belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék. Abban a teljesen valószínűtlen esetben, ha az egész ukrán bankot elveszítené az OTP, 20-24 bázisponttal csökkenne a CET1 tőkemegfelelése – azaz az elméleti legrosszabb forgatókönyv sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát.

Az energiahordozók ára eközben kilőtt, a WTI könnyűolaj hordónkénti ára megközelíti a 100 dollárt, a Brenté a 105 dollárhoz közeledik. A földgáz ára 6,5 százalékot emelkedett ma. Mivel Ukrajna jelentős gabonaexportőr, a búza és a kukorica ára is egyetlen nap alatt több mint 5 százalékot emelkedett. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!