Mind pénzügyi, mind szakmai téren kimagasló eredményeket ért el tavaly a Richter. A konszolidált eredmény két számjegyű növekedést mutat, amit a specializált portfólió vezetett - mondta bevezetőül Orbán Gábor vezérigazgató. Az árbevételnél is nagyobb mértékben nőtt az adózott eredmény, a társaság a pénzügyi soron is erős évet zárt.

A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt, 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Az adózott nyereség 141,180 milliárd forintot tett ki, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél.

Az utolsó negyedévben, december 9-én a Hikma céggel kötött megállapodás megkoronázta az évet a bioszimiláris portfólió szempontjából. Nagyon lényeges, hogy az árbevétel növekedését a core üzlet hajtotta,  a profitabilitás, a profit fenntarthatósága ebből származik, a nagykereskedelmi szegmens súlya pedig kicsi csökkent - tett hozzá a vezérigazgató.

A cariprazine forgalma 6 éve kiemelten nő, negyedik indikációjára most nyújtott be engedélykérelmet az AbbVie. Jelentős árbevételt hozott a csontritkulás elleni Terrosa és a Bemfola. Az Evra tapasz pedig a nőgyógyászati portfólió koronaékszereként teljesít.

A specializált portfolió mind dominánsabbá válik, a Richter pedig egyre kevésbé számít generikus gyógyszergyártónak. A FÁK-piacok súlya évek óta csökken, ennek nagy „lendületet” ad most a háború, még ha ezt a csökkenést nem is így képzelték el - jegyezte meg a vezérigazgató. A Richter tavaly minden régióban növekedni tudott, kivéve az orosz piacon.

 A társaság tavaly növelte a k+f költést, véghez tudták vinni a fejlesztési projekteket. Nőtt a marketing költés is. A 26,7 százalékos gyógyszergyártási eredmény pedig egészen kimagasló - mondta Orbán Gábor.

Az orosz-ukrán háború kitörése előtt, a gyorsjelentési tájékoztatóra készülve a tavalyi növekedés folytatását, idén is két számjegyű növekedést jósoltak volna a termékportfólió és a húzótermékek hatására. S noha a Richter orosz piaci kitettsége 20 éve folyamatosan csökken, a gyógyszerszegmens részesedése így is 20 százalék, a háború erre gyakorolt hatása pedig egyelőre megjósolhatatlan. Ami biztos,  hogy a FÁK-területeken a veszteség elkerülhetetlen, a mértéke viszont még kérdéses - fejtette ki a vezérigazgató.

A Richter már két orosz válságot is túlélt - mondta Bogsch Erik, a társaság elnöke az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A rubel árfolyamának alakulása jelenleg teljesen kiszámíthatatlan. A cég oroszországi forgalma 2013-ban érte el a csúcsot dollárban számolva, azóta folyamatosan csökken a súlya, az amerikai eladások már meghaladják az oroszt. Míg 2013-ban közel 50 százalékos volt az orosz és az ukrán forgalom aránya, ez mára 20 százalékra csökkent, Nyugat-Európa és az USA súlya pedig közben közel 40 százalékra nőtt. A Richter az elmúlt években tudatosan igyekezett a FÁK-térségtől való függést csökkenteni.

A Richter korábbi forgatókönyve három irányból tud megroppanni. Az egyik az árfolyam alakulása, 30 százalékos leértékelődésnél a piac megbénul, befagy. További tényező az ukrajnai szállítások leállása, már az utolsó, múlt heti kamionnak is vissza kellett fordulnia, mert nem tudták elvámolni. Kérdéses, hogy a már az ukrán vámraktárban lévő áruk eljuthatnak-e a patikákba - részletezte Orbán Gábor. Harmadikként a fizetőképességet említette általában, a szankciók, a pénzügyi rendszerből való kizárás azt a dilemmát veti föl, hogy tud-e fizetni az orosz vevő.

A vezérigazgató ezzel kapcsolatban azonban optimista, mert az oroszországi pénzforgalom feltételi egyelőre adottak, de nem tudni, ez hogyan alakul később. Ha sérül a rubel konvertibilitása, ami felé haladunk, akkor nehézkessé válik a kereskedelem - fogalmazott. A gyógyszerforgalom mindig a kiemelt kategóriában szerepelt, de ezek a részletszabályok most vannak kialakulóban. Ráadásul az orosz export nagy része szabadáras, így az egyik veszély a devalváció, a másik az infláció és a vásárlóerő - tette hozzá Bogsch Erik.

Konklúzióként Orbán Gábor kijelentette elképzelhető, hogy euróban számolva hozzák a tavalyi árbevételt  tekintettel a Vrylar, az Evra és a nőgyógyászati portfólió nyugat-európai és amerikai forgalmazásával, ami kompenzálhatja a FÁK-térség kieső bevételeit, de ha összeomlik teljesen az orosz piac, akkor a forgalom sem lesz tartható. A 2021-es üzemi eredmény elérése azonban már most is kizártnak tűnik.

A mintegy 100 millió dolláros FÁK-piaci kitettségre a MEHIB biztosítékot nyújt, amiben a háború miatt változás várható - mondta kérdésre válaszolva Bogsch Erik. A társaság oroszországi üzemének államosításával kapcsolatos veszélyről úgy vélte: ennek a valószínűsége nem jelentős, ráadásul ha ellátási kényszerrel jár, az biztosítja, hogy az árut be kell vinni. Ennél nagyobb veszélynek látja a kiszámíthatatlan helyzetből adódó pénzmozgást. Úgy vélte, hogy amíg a termékjogok és törzskönyvek tulajdonosa a Richter, addig "nagyon sok mindent nem vettek el", ha erre is sor kerülne, az egészen más forgatókönyv.

Orbán Gábor elmondta, változott a fedezeti stratégia, az év végén adódott lehetőség, hogy a nyitott devizapozíciók felét lefedezték mind dollárban, mind rubelben. Ez a pénzügyi soron fog érződni.

Az osztalékról szólva úgy fogalmazott, erről a közgyűlés dönt majd, mindenképpen figyelembe kell majd venni a történteket, de egyelőre korai lenne bármit mondani ezzel kapcsolatban. Úgy gondolja azonban, hogy a megszokott 25-40 százalékos sáv minimumát tartani fogják.

Kérdésre válaszolva elhangzott, az 5600 magyarországi alkalmazottból a február 15-i határidővel 73 munkatárs kiléptetéséről, vagy fizetési nélküli szabadságáról kellett intézkedni a kötelező Covid-oltás fel nem vétele miatt.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!