Az OTP 12 220 forintos árfolyamon állt a reggeli nyitás után a Budapesti Értéktőzsdén. A bank árfolyama 20 százalékot esett, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, ami rendkívül rossz hír a hitelintézet számára. Időközben az árfolyam korrigált, háromnegyed 10-kor 14 200 forintnál, azaz 5,9 százalékos mínuszan járt a bankpapír.

Oroszországban a szankciók miatt számíthat nehézségekre a bank, a gazdaságot sújtó intézkedések hatására romolhat a hitelállomány minősége. Ugyanez bekövetkezhet Ukrajnában is, ahol a gazdasági termelést visszavetheti az invázió. Az OTP árfolyama 2020 decemberében volt utoljára ilyen alacsony a koronavírus járvány kitörése miatt. Később korrigált a jegyzés, néhány perc alatt 7,5 százalékos mínuszig javított a bankpapír. 

Az OTP legutóbbi, 2021. harmadik negyedévi tőzsdei jelentése szerint tavaly az első kilenc hónapban az ukrán leányban csaknem 29 milliárd, az orosz pedig több mint 24 milliárd forinttal járult hozzá a 337,6 milliárd forintos korrigált adózott eredményhez, ami már önmagában véve a csoport teljes profitjának több mint a 14 százaléka. Ebből azonban veszteség is lehet, ha a gazdasági problémák miatt a két országban hitelek minősége romlani kezd, és jelentős mértékű céltartalékolásra lesz szükség.

Ukrajnában mintegy 606 milliárd forintnyi bruttó hitelállománya volt a banknak tavaly szeptemberben, ennek a nagyobbik része vállalati hitel vagy lízing, a lakossági állomány viszonylag csekély. Oroszországban 690 milliárd forinthoz közelített a bruttó hitelállomány, ezek döntő részben lakossági kölcsönök. Ukrajnában a betétállomány mintegy 600 milliárd forint volt tavaly a harmadik negyedévben, az országban fennáll a veszélye annak is, hogy ha menekülni kezd a lakosság, ezeket a pénzeket kiveszik a bankokból. 

Az OTP a legrosszabb helyzetben is stabil marad

Az OTP Bank délelőtt közölte a befektetőkkel: az ukrán bank súlya az OTP Group-on belül a profit terén kevesebb mint 10 százalék. Abban a teljesen valószínűtlen esetben, ha az egész ukrán bankot elveszítené az OTP, 20-24 bázisponttal csökkenne a CET1 tőkemegfelelése – azaz az elméleti legrosszabb forgatókönyv sem jelentene drámai tőkehelyzet-problémát.

A bank folyamatosan elemzi az eseményeket és a havária-forgatókönyvek az éppen aktuális helyzetnek megfelelően lépnek életbe. Ahol harci események vannak, a fiókokat nem nyitják ki. A készpénzellátás folyamatos, és az online szolgáltatások is megfelelően működnek, tudatosan törekszenek arra, hogy ez így is maradjon.

 

 

 

Ahol a körülmények lehetővé teszik a biztonságos működést, ott folyamatos a fióki szolgáltatás is, és amíg ennek a feltételei adottak, a munkatársak és az ügyfelek biztonsági érdekeinek figyelembevételével ez fenn is tartja a bank.

A többi részvény is esik, a Mol 6, a Richter 4,5, az Opus és a 4iG 9 százalék körüli mínuszban állt a nyitás után. A BUX index 12 százalék fölötti mínuszban nyitott, de már valamelyest visszapattant, mínusz 6 százalék körül áll a mutató. Az egész világon esnek a részvénypiacok a konfliktus miatt.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!