BUX
37689

Orosz beszólás miatt gyengül a dollár

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek washingtoni ülésén az orosz szaktárca vezetője megkérdőjelezte, hogy vajon a dollár, mint tartalékdeviza mindig fenn fogja-e tartani vitathatatlan elsőségét.

NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 18:41

Az elmúlt néhány évben nem volt túl stabil a dollár értéke, s a külkereskedelmi mérleg hiánya is okot ad az aggodalomra - vélekedett az orosz pénzügyminiszter. Alekszej Kudrin szerint a dollár árfolyama, illetve a már említett külkermérleg határozottan aggodalomra ad okot az amerikai fizetőeszköz tartalékfunkciója tekintetében. Az orosz pénzügyminiszter szavaira azért reagált idegesen a devizapiac, mert az ország arany- és devizatartalékai igen jelentősek, tavaly 212 milliárd dollárra rúgtak, ami az ázsiai államoktól eltekintve a világ legnagyobbjának számít.
A dollár árfolyamára kisebb, de szintén negatív hatással volt, hogy a svéd központi bank közölte: devizatartalékaiban 50 százalékra emelné az euró arányát.
A csütörtök este még 1,2320 dollár körül mozgó eurójegyzés pénteken 1,2360-ig szaladt fel, közép-európai idő szerint este fél hétkor 1,2340 közelében állt.