A kezdődő nyaralási szezon miatt csekély forgalomban tovább csorogtak lefelé a fő mutatók. Az orosz-ukrán válság, az Oroszország ellen súlyosbodó nyugati szankciók kilátása ismét nyomasztotta az exportérdekelt európai cégek részvényeit, ezt főleg a frankfurti tőzsde szenvedte meg a szoros és sokrétű német-orosz gazdasági kapcsolatok miatt. Majdnem minden bankrészvény is esett.

Az autóipari részvényeknek ártott a Peugeot beszámolója gyenge értékesítéséről, benne az oroszországi és más felzárkózó piaci eladások különösen nagy visszaesésével.

Az orosz-ukrán helyzet és a közel-keleti harci cselekmények egyaránt fékezték az utazási, szabadidős részvényeket, de még az Airbus árfolyamát is.

A kiskereskedelmi és a fogyasztói elektronikai részvényekre a brit Tesco borús profitfigyelmeztetése és a holland Philips második negyedévi profitcsökkenése vetett árnyat, habár a holland cég javulást ígért a második félévre.

Nem okoztak meglepetést, de igazolták a lelkesedés hiányát a nap adatai is: Olaszországban májusban visszaestek az ipari megrendelések, Németországban júniusban megint csökkentek a termelői árak. A német Bundesbank havi jelentése szerint a második negyedévben minden bizonnyal stagnált a német gazdaság, mert az ipar lanyhult a világpolitikai fejlemények miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont bizakodik: hétfőn megjelent elemzése szerint a német gazdaság az idén egész évben valószínűleg a vártnál jobban bővül.

A múlt heti csúcsdöntések után pihenőt tartottak a New York-i piacok is. Az amerikai jegybankrendszer chicagói részlegének öt szövetségi államot mérő gazdasági teljesítménymutatója júniusról némi lassulást jelzett májushoz képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,31 százalékos romlással 6728,44 ponton zárt, 0,31 százalékkal alacsonyabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 1,11 százalékos mínusszal 9612,05 ponton végzett, 0,63 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,71 százalékkal 4304,74 pontra gyengült, 0,20 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 1,48 százalékot, a madridi IBEX-35 0,43 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 0,80 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG20 0,15 százalékkal 2390,31 pontra fogyott, a Mol ára 0,23 százalékkal 154,65 zlotyra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!