A Goldman Sachs szerint a moszkvai tőzsdeindex, az RTS dollárban kifejezett értéke 12 százalékkal emelkedhet a következő év során, de ha az olaj kitartóan tovább drágul - az olajipari cégekre és az energiahordozó kivitelére kivetett terhek csökkentése mellett -, a többlet 20 százalék is lehet. A társaság elemzői egyúttal vételre javasolják a világ legnagyobb gáztársaságának, a Gazpromnak, a világ második legnagyobb olajtársaságának, a Lukoilnak. és a Szurgutnyeftegaznak, a világ negyedik legnagyobb olajtársaságának részvényeit - írta a Bloomberg. Az energiahordozók kitermelésével foglalkozó orosz társaságok részvényeit világpiaci szektortársaik papírjaihoz képest jelenleg alacsonyan jegyzik. Dimitrij Medvegyev (aki a Gazprom igazgatótanácsának a 2000-es évek elején kétszer is elnöke volt) államelnöki beiktatásával, és Vlagyimir Putyin ezzel párhuzamos kormányfői kinevezésével, valamint az új miniszterelnök ígéretével - miszerint a kormány újragondolja a szektor adóztatásának kérdését - ugyanakkor jelentős árfolyam-emelkedés elé nézhetnek az energiaszektor részvényei. A kőolaj és a földgáz további drágulásával pedig még jövedelmezőbbé válhatnak ezek a papírok - vélik a Goldman Sachs elemzői, akik a Lukoilt tartják a legjobb olajipari befektetésnek Oroszországban. A Lukoil részvényei az elmúlt két esztendő során az MSCI World Energy Indexet mintegy 23 százalékponttal teljesítették alul, és ennek legfőbb oka az volt, hogy az orosz kormány oljaexportvám-emelései mindig pontosan követték az uráli energiahordozó jegyzésének növekedését. Putyin múlt heti megjegyzése azonban azt sugallja, hogy ennek a tendenciának legalább ideiglenesen vége szakadhat a törvénymódosítással. A legnagyobb orosz kőolaj-kitermelő, a Rosznyefty kereskedése történetének legnagyobb ugrását hajtotta végre május 8-án, a miniszterelnök ígéretének közzétételét követően. A nyersolaj árupiaci jegyzése a múlt hét végén megközelítette a hordónkénti 126 dolláros árfolyamot, majd a hét elejére visszavonult a 123 dollár közelébe. Az OPEC legújabb közleménye szerint a világ legnagyobb energiatermelő országai szeptemberig nem kívánnak összeülni, hogy a kitermelés mértékének emeléséről döntsenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!