Oroszok az OMV Mol-ajánlata mögött? (Financial Times)

A magyarok azt gyanítják, hogy a Molra tett OMV-ajánlat hátterében az orosz Gazprom és más orosz érdekeltségek mozognak, áll a Financial Times csütörtöki elemzésében, amelyről az MTI számolt be. Az üzleti lap szerint egyébként a régi EU-tagok szintén erősen védik energiaiparukat.
NAPI Online, 2007. október 11. csütörtök, 11:49
Fotó:

A londoni gazdasági napilap szerint a Mol védelme minden szabadpiaci elvvel szembemegy. Az EU amiatt is aggódik, hogy az eredmény nem kívánatos versenyellenes tendencia kialakulása lesz az új kelet-európai uniós tagállamokban.

A Magyarországon zajló átvételi küzdelemnek azonban ennél is sokkal szélesebb geopolitikai dimenziója van, amit figyelembe kell venni. Nem titok ugyanis, hogy az osztrák cég és a bécsi kormány jó kapcsolatokat épített ki mind a Gazprommal, mind Moszkvával.

Ausztria volt az első nyugat-európai ország, amely gázt vásárolt az egykori Szovjetuniótól, és Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök májusi bécsi látogatása során Ausztriát az orosz energiaexport "modellpartnerének" nevezte, áll a Financial Timesban.

A látogatás egybeesett azzal, hogy az OMV és a Gazprom hosszú távú orosz gázszállítási megállapodást kötött, és ebben ellentételezésként szerepelt egy közép-európai gázelosztó rendszer közös kiépítése Bécs közelében.

A Gazprom még arra is utalást tett akkor, hogy érdekelné részesedésszerzés az OMV-ben. Jóllehet az orosz csoport eddig nem szerzett közvetlen részt az osztrák vállalatban, a Gazpromhoz kötődő érdekeltségek egyes vélemények szerint az OMV-részvények közkézhányadának jelentős részét ellenőrzik, írta a londoni gazdasági napilap.

Egy dolog nyilvánvaló: a Gazpromnak "mélyen gyökerező és változatos" kapcsolatai vannak az OMV-vel. Ez csak még idegesebbé tette a magyarokat, különösen azután, hogy a Mol már megakadályozott egy korábbi átvételi próbálkozást a Gazprom részéről, áll a Financial Times csütörtöki elemzésében.

A lap szerint lehet, hogy az OMV független átvételi ajánlatot tett a Molra, a magyarok azonban "természetszerűleg gyanítják", hogy a "színfalak mögött a Gazprom és orosz érdekeltségek manővereznek".

Oroszország nem csinál titkot abból a törekvéséből, hogy terjeszkedni akar az európai finomítói szektorban, és az orosz gáznak mint a legfőbb európai energiaforrásnak a reklámozásával igyekszik erősíteni befolyását.

Magyarország problémája az, hogy folyamatosan egyensúlyoznia kell a földgázellátása 80 százalékát szállító Oroszország nyílt provokálásának megkockáztatása, valamint sok magyar azon vágya között, hogy Magyarország maradjon mentes az orosz befolyástól. A magyaroknak eddig sikerült távol tartaniuk a Molt "a Gazprom karmaitól", de az oroszok "jó sakkjátékosok", és legutóbbi ausztriai lépéseik mutatják, hogy "még nem adták fel a játszmát", áll a Financial Timesban.

A lap szerint egyébként az EU régi tagállamai ugyanígy védik nemzeti energiaipari csoportjaikat. Annak puszta felvetése, hogy a Gazprom szemet vetett a Centricára - a legnagyobb brit nagybani földgázelosztóra, a British Gas anyavállalatára - elég volt ahhoz, hogy a brit kormány "rohanvást barikádokat emeljen" a privatizált gázszolgáltató köré.

Így még érthetőbb, ha a magyar kormány "a kommunizmus évtizedei után" igyekszik védeni a privatizált Molt az orosz állami gázmonopólium "leplezetlen étvágyától" - idézi az MTI Financial Times cikkét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK