Oroszok bejelentkeztek a Mol helyére

A Mol Nyrt. helyére lépne a Rosznyefty orosz állami olajvállalat, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az INA horvát olajipari vállalatban - közölte Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak szombaton.
Domokos Erika, 2017. október 28. szombat, 17:57
Fotó: Napi.hu

Secin az interjúban kiemelte: "érdekelődnek a hatékony beruházások iránt a régióban" - írja az MTI. Az INA egy klasszikus kutatási, termelési és értékesítési vállalat - mondta a Rosznyefty vezetője, majd hozzátette: "a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító".

Secin tud arról, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő és túl sok alkalmazottja van, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban.

Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni - mondta Secin. (Ide utazik a magyar - kijöttek a friss adatok.)

Szavai szerint a finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon - szögezte le.

A nyitókép forrása: INA Press

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.29 15:56

@Demokrata Hungarofil: Az INA-val egy darászfészekbe nyúlt a MOL. A horvátok nagyon inkorrektek voltak. Vigyék az oroszok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2017.10.29 09:55

@Demokrata Hungarofil: Az oroszokkal tárgyalni kell, adjanak ajánlatot, majd az orosz árért el lehet adni a horvátoknak, ha nagyon muszáj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2017.10.29 09:53

Nem régen még én is amellett voltam, hogy jobb volna eladni az INA érdekeltséget, de most már másképpen látom az ügyet. Ha nem is gondtalan az együttműködés a horvátokkal, de mégis miénk a stratégiai ágazat tulajdonosi többsége, irányítási joga. Ezt meg kellene tartani, sőt erősíteni kell! Ha mindenképpen el akarjuk adni, csak a horvátoknak engedjük, hogy megvegyék! Érdekeinkkel ellentétes, hogy egy lényegében ellenséges szuperhatalom birtokolja az energia folyosónkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html