A Nemzeti Jóléti Alap euróba, jüanba és aranyba fogja átcsoportosítani a dollárban lévő állományát - jelentette be csütörtökön Anton Sziluanov pénzügyminiszter. A dollár a hírre esni kezdett, de pénteken már vissza is pattant, mivel elemzők szerint a lépés közvetlen piaci hatása valószínűleg korlátozott lesz. Az átcsoportosítás a központi bank hatalmas tartalékain belül fog történni, ami mintegy 119 milliárd dollárnyi likvid eszköz mintegy harmadát érinti - írja a Bloomberg.

A június 16-i Biden-Putyin találkozót megelőzően a lépés újabb mérföldkövet jelent az orosz vezető azon törekvésében, hogy csökkentse országa dollárfüggőségét, miután az Egyesült Államok évek óta folyamatosan újabb és újabb szankciókat vet ki Oroszországra. Legutóbb a választási és amerikai vállalatok informatikai rendszerek miatt vezetett be Washington korlátozásokat, de az orosz-ukrán konfliktusban is nyúltak már pénzügyi szankciókhoz.

"A geopolitika valóban szerepet játszik" - mondta Sziluanov a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az állami televíziónak. "Megpróbáljuk megvédeni a befektetéseinket" - magyarázta a lépést.

Oroszország egy hónapon belül megteheti a változtatást, de a központi bankon múlik, hogy kiigazítja-e a teljes tartalékállományának eloszlását. A központi bank annyit jelzett csak, hogy nem tervezi, hogy az átcsoportosításkor  újraindítja az aranyvásárlást. 

"Ez a döntés logikus az USA-val való makacs szembenállás kontextusában" - mondta Oleg Vjugin, egy korábbi magas rangú orosz jegybanki vezető. "De a kockázat/hozam szempontjából a dolláreszközökből való kilépés, hogy azokat az általuk jegyzett eszközökkel helyettesítsék, valószínűleg gazdaságilag nem lesz vonzó" - tette hozzá.

Az orosz vagyonalap jelenleg likvid eszközeinek 35 százalékát dollárban tartja, mintegy 41,5 milliárd dollár értékben, ugyanennyit euróban, a többi pedig jüanban, aranyban, jenben és fontban oszlik meg. A változtatás után az alap eszközeinek 40 százaléka euróban, 30 százaléka jüanban, 20 százaléka aranyban, 5 százaléka pedig jenben és fontban lesz - mondta Sziluanov. A pénzügyminisztérium csütörtökön késő este közölte, hogy a szabályozást a múlt hónapban módosították az új arányok tükrözése érdekében, hozzátéve, hogy később hozzák nyilvánosságra, ha a tényleges állományok megváltoznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!