Hétfőn az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók hatására rekordszintre nőtt a orosz cds-mutató - írja a Bloomberg. 

A cds-ek úgynevezett hitelbiztosítási csereügyletek (angolul credit default swapok) egy meghatározott rendszeres díj ellenében nyújtanak biztosítást valamilyen nem fizetés esetére hitel mögött lévő értékpapírok, így például az államkötvények esetében. Az orosz cds-mutató emelkedése pedig azt jelzi, hogy a piac szerint 56 százalékos az orosz államcsőd kockázata. 

A szankciók miatt az orosz deviza, a rubel árfolyama hatalmas zuhanással kezdte a hétfői kereskedést, az amerikai dollárhoz mért árfolyama több mint 30 százalékkal esett, Bár csökkent a vesztesége, miután az orosz jegybank duplájára, 20 százalékra emelte az alapkamatot, még így bő 20 százalékos mínuszban volt az orosz deviza. 

A számos gazdasági szankció közül kiemelkedik az, hogy több orosz bankot kizártak az SWIFT-ből, amely a nemzetközi pénzmozgások alappillére. Szintén komoly, ha nem nagyobb csapás az, hogy a jegybanki tartalékok befagyasztása ennél sokkal súlyosabb, eddig példa nélküli döntésnek számít. (Előbbi szankcióról itt, utóbbiról pedig itt olvashat részletesen.) 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!