Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank arra figyelmeztette az Oroszország felé jelentős kitettséggel rendelkező európai bankokat, készüljenek fel az országgal szembeni nemzetközi szankciók bevezetésére, ha Moszkva egy Ukrajna elleni invázió mellett döntene. Az eurózóna 115 bankjának felügyeletét ellátó jegybank figyelmeztetése azután érkezett, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Oroszországot, komoly következményekkel kell számolniuk ha csapatokat küldenek Ukrajnába.

A szankciók komoly kockázatot jelentenének olyan nagy nemzetközi bankoknak, amelyek orosz kitettsége magas, ilyen például a Citi, a Socilété Générale, a Raiffesien és az Unicredit - emlékeztet a Financial Times.

Felkészülés

Az EKB azt kérte, az érintett bankok ismertessék forgatókönyveiket a szankciók különböző fokozati esetére, például arra az esetre, ha Oroszországot elzárnák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer használatától - állítják a döntéshez közel álló források. A kérés mutatja, az EKB biztosítani szeretné, hogy az európai bankok meg tudjanak felelni az esetlegesen bevezetendő szankciók támasztotta követelményeknek és gyorsan függetleníteni tudják magukat azoktól az ügyfelektől, akikkel esetleg nem üzletelhetnek majd.

A jegybank felvázolta a különböző forgatókönyvek esetén fenyegető kockázatokat és arra kérte a bankokat, osszák meg vele milyen intézkedési terveik vannak ezekre az esetekre. Ezen felül pontos információkat kért a legnagyobb német és holland banktól, a Deutsche Banktól és az ING-től orosz és ukrán kitettségeikről.

Nagy az orosz kitettség, de nem annyira

A nemzetközi bankok és azok oroszországi leányvállalatai összesen 121 milliárd dollárnyi eszközük van az orosz leányvállalataiknál, miközben azokat mintegy 128 milliárd dollárral finanszírozzák külföldi bankok a nemzetközi fizetések bankja, a BIS adatai szerint. Az összes közül a legnagyobb kitettséggel a Société Générale rendelkezik, kitettsége összesen 2,6 milliárd dollár, a Raiffeisené 1,9 az Unicredité 1,4 milliárd dollár.

Nem véletlen a lap szerint, hogy Andrea Orcel, a Unicredit vezérigazgatója is tagja volt annak az olasz vállalatvezetői csoportnak, amely pénteken videokonferencián vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a két ország gazdasági kapcsolatait. Az egyik érintett bank vezetője a lapnak azt mondta, a szankciók a legnagyobb kockázatot a befektetési banki üzletágra tekintik, amelynek ügyfelei között nagy multinacionális vállalatok ugyanúgy megtalálhatók, mint oligarchák. A kisebb vállalati ügyfelekkel foglalkozó hagyományos kereskedelmi banki tevékenységet kevésbé érzik fenyegetve. Szerinte a legnagyobb rendszerszintű kockázatot az jelentené, ha Oroszországot levágnák a SWIFT-ről, ennek az egész orosz bankrendszerre nézve negatív következményei lennének.

Ugyanakkor az orosz jegybank azt tervezi, hogy aktivál egy országon belüli fizetési rendszert, amellyel esetleg helyettesíthetnék a SWIFT-et, ha szükség lenne erre. Kockázatot jelentet a régióban érdekelt bankok számára a rubel esetleges leértékelődése is, ez ugyanis azonnal csökkentené érdekeltségeik értékét.

Egy másik nagy bank vezetője a lapnak azt mondta, annak is megvan az esélye, hogy Oroszország durván megtorolja az ellene hozott szankciókat végrehajtó bankok helyi alkalmazottain azok végrehajtását, esetleg börtön is fenyegetheti munkatársaikat.

A bankrészvényesek nem aggódnak

Természetesen a magyar OTP-csoport is rendelkezik jelentős kitettséggel mind a két ország, Oroszország és Ukrajna felé egyaránt. Az orosz leányvállalat saját tőkéje a harmadik negyedéves gyorsjelentés szerint szeptember végén 223,5 milliárd forint volt, míg az ukrán leányé 146,9 milliárd forint. Ez a teljes csoport saját tőkéjének valamivel több, mint 13 százalékára rúg. A két leányvállalat mérlegfőösszege együttesen 1 656 milliárd forintot tett ki szeptember végén, ami az OTP teljes mérlegfőösszegének alig 6 százaléka.

A piac egyelőre a jelek szerint nincs igazán kétségbeesve a fejlemények miatt, igaz az elmúlt két hétben az OTP-részvények árfolyama mintegy 5 százalékkal csökkent korábbi csúcsához képest, a Raiffeisen ennél valamivel nagyobb veszteségeket szenvedett el. Az Azonban nem szabad elfelejteni, hogy eközben az amerikai tőzsdéken is masszív korrekció zajlott, az S&P 500-as részvényindex közel 10 százalékot esett az év eleje óta.

Az európai bankok befektetőinek fantáziáját most a jelek szerint sokkal jobban foglalkoztatja, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy véget érhet a negatív kamatkörnyezettel jellemzett korszak a tőkepiacon, ami elvileg jót tesz a pénzintézetek nyereségességének. Az Unicredit és a Société Générale árfolyama sokéves csúcsa közelében tartózkodik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!