Az 1988-van létrehozott feltörekvőpiaci MSCI-indexben még csak 10 ország szerepelt, számuk mára 23-ra emelkedett, ott van többek között Magyarország is. Az MSCI honlapján található adatok szerint az orosz MSCI indexben 22 cég található. Ezt a mutatót leginkább a Gazprom alakítja, amelynek a súlya az indexben 20,59 százalék, de ott még például a Lukoil (16,4 százalék) és a Szberbank anyacége is (7,76 százalék). Ágazati megoszlásban az energiaszektornak messze a legnagyobb a súlya az orosz indexben, 57,65 százalék, a második helyen, 13,29 százalékkal a pénzügyi ágazat áll.

Az MSCI november 25-én léptette életbe a hónap elején közzétett, féléves index-felülvizsgálata során bekövetkezett módosításokat, amelyek a magyar tőzsdét nem érintették.

A múltban az MSCI indexből egy-egy részvény kivonása sokszor arra késztette a nemzetközi alapokat, hogy gondolkodás nélkül megváljanak a papírtól, amelynek emiatt jelentősen esett az árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!