Oroszországban változtak az Egis tervei

Nem módosított érdemben várakozásain az Egis a tervezettnél magasabb elmúlt negyedéves bevételi számok alapján. Oroszországban 2 százalékponttal nagyobb forgalmat várnak.
NAPI, 2011. február 10. csütörtök, 10:50
Fotó:

Poroszlai Csaba az Egis új gazdasági igazgatója kiemelte, a stratégiai piacok forgalma egyenletesen 8-10 százalékkal bővült az elmúlt negyedévben. A magyar gyógyszerpiac továbbbra is az Egis legnagyobb piaca. A piac 5 százalékkal nőtt, az Egis 7 százalékkal növelte forgalmát, ám az árbevétel 10 százalékkal emelkedett a nagykereskedők készletezése miatt. A szabályozási környezet továbbra is nehéz és negatív. Folyamatos árcsökkentésekre kényszerülnek, ez október elején a teljes portfólióra vetítve 0,2 százalék volt, éves szinten 1,5-2 százalékos volt az árcsökkentés.


Az orvoslátogatók utáni befizetések negyedéves szinten 150 millió forintot jelentettek, 458 millió forint volt a 12 százalékos befizetési kötelezettség.

Az Egis ez év elején a 2009-es befizetéseinek mintegy 20 százalékát tarthatná vissza aktuális befizetéseiből, ám egy decemberi törvénymódosítás ennek forrásait elvonta, új forrást pedig a kormányzat nem nevezte meg. Az Egis bízik abban, hogy ez 2011 elején rendeződik.


Az orosz piacon 10 százalékos növekedést ért el a társaság, a teljes FÁK-régióban is hasonló volt a növekedés egy gyengébb ukrán és erősebb egyéb FÁK-teljesítménynek köszönhetően. Az orosz piaci forgalom emelkedése a volumen növekedésének köszönhető - mondta el Poroszlai.


A világ egyéb országaiba irányulóó gyógyszerexport 30 százalékkal nőtt, a bővülés kétharmadát az újra megjelenő kooperációs megállapodások adták. A hatóanyagszállítások 107, ezen belül a Servier felé történő szállítások 254 százalékkal nőttek.


A hatóanyag-szállítások magas aránya rontotta a bruttó fedezet szintjét, ám a növekvő árbevétel miatt ez agy is 11 százalékkal emelkedett.


A pénzügyi eredmény 480 millió forint lett, a mérsékelt árfolyamváltozások miatt kis kilengéseket mutatott.


Az Egis már csak márciusig rendelkezik dollár fedezeti ügyletekkel, ezután csökken a dollár kitettség, a forgalom már csak 15 százalékát fogja adni, aminél a rubel (17%) és az euró (20%) kitettség is magasabb lesz.


A társaság jórészt változatlanul hagyta forgalomnövekedési várakozását, a stratégiai piacok közül egyedül az orosz és FÁK piacon növelte 2-2 százalékponttal az euróra való áttérés miatt.
Az eddigi 5 százalékos növekedési várakozás változatlan a magyar piacon, a FÁK-régióban és külön Oroszországban 10-12 százalékra emelkedett euróban, Kelet-Európa nem változott, itt 8 százalékos emelkedést várnak.

A világ többi részére irányuló késztermékexport a korábban várt 1-2 százalék növekedés helyett 10 százalék lehet idén, a hatóanyag forgalmi várakozás pedig 15-ről 30 százalékra emelkedett.


Az összeforgalom forintban mért 7-8 százalékos növekedésére vonatkozó tervet nem módosította az Egis.

A társaság tervezi a rubel kitettség fedezését, jelenleg keresi ennek lehetőségét. A rubel forgalom kezelése önmagában kihívást jelent a bankrendszer számára, így csak lassan halad a fedezés megoldása - hangzott el a tájékoztatón.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK